Tot de jong meerderjarige leeftijd van 18 jaar, kan de kinderalimentatie aan de verzorgende ouder worden betaald. Zodra een kind 18 jaar wordt, kan de niet verzorgende ouder direct met zijn / haar kind afspraken maken over de hoogte van de kinderalimentatie. De kinderalimentatie kan dan direct aan het kind worden betaald.
Het is mogelijk om het kind weliswaar niet de alimentatie te geven maar bepaalde noodzakelijke spullen of contributies voor het kind te vergoeden. Deze uitgaven voor spullen tellen normaal gesproken niet mee als kinderalimentatie. Zij zijn een extra uitgave bovenop de betaalde kinderalimentatie. In februari 2011 oordeelde het Hof Den Bosch in een zaak waarin duidelijk was dat de kinderalimentatie door de verzorgende ouder niet werd bestemd voor de opvoeding en het onderhoud van de kinderen, dat een deel van de kinderalimentatie in natura kan worden betaald. De alimentatieplichtige moet hiervoor wel een bestedingsschema en betalingsbewijzen overleggen.
Het is dus aan de verzorgende ouder om te bepalen op welke wijze de kinderalimentatie wordt besteed. Bij hoge uitzondering kan een rechter hiervan afwijken door te beslissen dat een deel van de kinderalimentatie door de niet verzorgende ouder in natura wordt voldaan, door middel van directe betaling van opvoedings- en onderhoudskosten van het kind.
- Bronnen:
-
http://www.scherpinfamilierecht.nl/site/ni...