mag je 112 bellen als er vuurwerk naar je gegooit wordt?

op een bepaalde plek in de stad zitten de afgelopen dagen vaak jongeren die nogwel eens vuurwerk willen gooien, als dit weer gebeurd mag je dan ook 112 bellen? of is de politie zelf verstandiger?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hiervoor mag inderdaad 112 gebeld worden, dan kunnen de daders op heterdaad betrapt worden. Toegevoegd na 47 minuten: Blijkbaar is er nog altijd het misverstand dat 112 enkel voor noodgevallen is, 112 is voor alle gevallen waar spoed bij benodigd is, het gooien van vuurwerk is zo'n dergelijk geval.

112 is alleen voor noodgevallen, dit is geen noodgeval. De politie bellen is dus beter in dit geval.

Je mag in principe 112 bellen, want dit is een 'heterdaadje'. Als het niet meteen bedreigend is voor mens of dier zou ik 0900-8844 bellen. Als ze vuurwerk naar jou, andere mensen of dieren gooien bel je uiteraard 112. Neem ook signialementen in je op. Die moet je - welk nummer je ook belt - doorgeven. Jongens, meisjes, haardracht, kleding, schoeisel, huidskleur, fietsen, brommers etc. Alles kan helpen.

112 is bedoeld voor levensbedreigende spoed, het moge duidelijk zijn dat dit geen levensbedreigende spoed is. Het best kun je in dit geval bellen van 0900-8844. Wanneer je dit nummer belt krijg je ook de politie aan de telefoon maar dit nummer is bedoeld voor alle gevallen die niet gaan over levensbedreigende spoed. Wanneer de politie (via 0900-8844) besluit dat er onmiddellijk iemand langs moet gaan kunnen zij alsnog de meldkamer inlichten en wordt er alsnog direct een politiewagen heen gestuurd.

Ja, het is een situatie waarin U wordt bedreigd, U kunt 1-1-2 bellen en je wordt alsnog met de politie doorverbonden....je kan dus net zo goed zelf de politie bellen, in die tussentijd dat 1-1-2 jou moest doorverbinden hadden ze iemand kunnen helpen die hun hulp dringender nodig hadden, levensgevaarlijk gewonden bijvoorbeeld. Het is niet strafbaar als je belt, maar hun verbinden je ook met de plaatselijke politie door, dus kun je ze zelf net zo goed bellen. Hieronder een lijst met wanneer je 1-1-2 mag bellen. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alarmnummer-112/wanneer-112-bellen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100