Mag iemand zomaar je naam op internet zetten zonder toestemming?

Iemand heeft in haar blog een naam genoemd, voor- en achternaam. Nou ging deze post over een rechtzaak waar zij de namen van de daders volluit schrijft.
Als ik de na google kom ik direct op deze blog, zo ook de rest van de wereld die op de naam googeld.

Ik vind dat dit nogal personelijk is en niet iedereen hoeft te weten. In de pers geven ze ook alleen maar de voormaan + eerste letter van de achternaam.

Dus, mag je zomaar, zonder toestemming, iemands voor- en achternaam noemen + gegevens van de rechtzaak ( wat er is gebeurt, de verdachten en uitslag ) ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Zolang de verdachten niet schuldig zijn bevonden door de rechter, mag je alleen de voornaam, tussenvoegsel en eerste letter van de achternaam (in combinatie met gegevens over de zaak) vermelden. Het zou wat zijn als je een onschuldige bent, en je leven wordt verpest door één of andere zaak waar je niets mee te maken had!

Dat mag, we hebben tenslotte vrijheid van meningsuiting. Iedereen is echter ook aansprakelijk voor wat hij schrijft. In de pers is het echter gewoonte om verdachten mrt initialen aan te duiden tenzij het om een bekende Nederlander gaat of een andere krant de volledige naam bekend maakt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100