Parkeren in Amsterdam op een "artsenplek" is dit strafbaar? Of wordt er verzocht hier niet te parkeren als niet arts zijnde?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zo'n plek is in de directe nabijheid van arts praktijk. Dit is voorbehouden voor de (huis)arts. Het mag niet en levert een terechte bekeuring op. Denk er eens aan dat de arts voor jou geroepen wordt, en hij moet heel veel tijd verliezen om eerst naar de andere kant van de straat naar zijn auto te lopen. Dat kost allemaal tijd.

Een artsenparkeerplek is bij wet geregeld, net zoals bijvoorbeeld invalidenparkeerplekken. Dit staat geregeld in artikel 24 van het RVV. Het is dus een wettelijke beperking, geen verzoek. Toegevoegd na 1 uur: Zoals hieronder gezegd is het inderdaad niet te handhaven, omdat een artsenauto niet tot een specifieke groep voertuigen behoort. Er bestaat echter wel een bord voor, waarvan de meeste mensen wel denken dat het een bindend bord is. Bord E8-14 van het RVV is de parkeerplaats voor de arts.

Bronnen:
http://maxius.nl/reglement-verkeersregels-...

Kan niet op gehandhaafd worden, zo'n bord komt niet voor in het RVV. Zo wordt dat ook aangegeven op bijvoorbeeld onderstaande site (van gemeente Leiden) met informatie voor artsen en verloskundige over hoe ze zo'n plaats aan kunnen vragen: "Tips De gemeente kan niet handhavend optreden, als op de artsenplaats een ander voertuig is geparkeerd. Het bord bij de artsenparkeerplaats is slechts een verzoek aan andere gebruikers om deze parkeerplaats vrij te houden." (Bron1) Op een ander forum vertelt iemand uit eigen ervaring: "Ik ben zelf parkeercontroleur geweest en er is hier een grote husartsenpraktijk met eel veel plaasen "gereserveerd" voor arts (er staat zelfs geen e1 of E( bord, maar gewoon gestanst op een "kentekenplaat". Betreft echter geen vergunninghouders(belanghebbenden) Mag je dus gewoon staan gen enkele (B)OA die je hierop kan "pakken" Borden á lá gereserveerd op een (soort van) kentekenplaat hebben geen rechtsgeldigheid " (Bron 2) Anders wordt het wanneer het óók een plaats alleen voor vergunninghouders is, dan kan op grond daarvan gehandhaafd worden. Los daarvan is iemand die doelbewust op zo'n plaats gaat staan natuurlijk wel een gigantische hufter: die plaatsen worden verstrekt wanneer er sprake is van een dusdanige parkeerdruk in een wijk dat een arts of verloskundige zonder gereserveerde plaats niet op tijd bij een spoedoproep zou kunnen komen en niet omdat zo'n arts zo graag een eigen parkeerplek heeft. Toegevoegd na 1 uur: Pardon: een bord is er wel, maar geen feitcode waarop gehandhaafd c.q. bekeurd kan worden.

Bronnen:
http://gemeente.leiden.nl/loket/inhoud/pro...
http://www.flitsservice.nl/phpBB/juridisch...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100