Als je in de rechtszaal veroordeeld wordt wordt je dan meteen gearresteerd?

Eerst ben je dus gewoon vrij je komt vrij naar de reschtzaal en je wordt veroordeelt wordt je dan meteen opgepakt of niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij strafrecht moet je er van uitgaan dat het vonnis gelijk ten uitvoer wordt gebracht. Ofwel je wordt gelijk ingerekend. Er zijn maar weinig uitzonderingen waarbij dat niet gebeurt. Een voorbeeld is als er al voorarrest is geweest en het voorarrest is gelijk aan de strafmaat omdat je dan je straf feitelijk al uitgezeten hebt. Overigens wordt je niet gearresteerd maar wordt de opgelegde gevangenisstraf ten uitvoer gebracht. Juridisch zit daar nog wel verschil tussen omdat arrestatie nog niet inhoud dat je schuldig bent maar slechts verdacht en bij gevangenisstraf je schuldig bent bevonden. Dat heeft invloed op je rechtspositie.

De rechter doet uitspraak als hij alle partijen heeft gehoord en op basis van de gegevens in het dossier. Als de rechter bewezen acht dat de verdachte het strafbare feit heeft gepleegd volgt een veroordeling. De officier van justitie zorgt er dan voor dat de straf wordt uitgevoerd. Als het gaat om een vrijheidsbenemende straf of maatregel, zit de veroordeelde zijn straf uit in een justitiële inrichting van DJI. Bij vrij eenvoudige zaken, er zijn zaken die duren maar tien minuten, doet de rechter gelijk uitspaak. Bij moeilijkere zaken wordt er soms veertien dagen later een uitspraak gedaan. Na de veroordeling door de rechter wordt de veroordeelde door de Dienst Vervoer & Ondersteuning naar een gevangenis overgebracht om zijn straf uit te zitten. Toegevoegd na 14 minuten: Als men hoger beroep aantekent mag men dit in veel gevallen in vrijheid afwachten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100