Mag je je elektriciteit/Gas/Water aansluiting delen met je buren?

Ik woon in een studenten huis, met 3 kamers. exclusief huur. Nu is zo het geval dat wij met een ander studentenhuis op de beneden verdieping (ander huisnummer. De gas afsluiting en water afsluiting delen. Ik zie dit liever gesplitst. Maar mijn vraag is dus, mag mijn huis baas mij verplichten om samen met beneden een gas/water aansluiting te delen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dat mag. Als je op kamers woont betaal je vaak één bedrag voor huur en servicekosten, waaronder water, gas en elektriciteit. Mogelijk wordt ook het gehele pand met 1 cv ketel verwarmt. Bij geen individuele meters/gebruik mag aan huurder worden doorberekend: de gemaakte totale kosten, verdeeld via een afgesproken verdeelsleutel of een verdeelsleutel die de Huurcommissie redelijk vindt. Je kunt bij de verhuurder informeren of de kosten voor elektriciteit, water en gas in de huur en servicekosten zijn inbegrepen.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hu...
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hu...

Ja, dat mag. De verhuurder van een gedeeld woning/kamer complex mag de zgn. energie/water component als servicekosten opvoeren en doorbelasten aan haar huurders. Voorwaarde is wel dat alleen de zuivere kosten in rekening gebracht mogen worden en verhuurder daarover ook aan de huurders verantwoording aflegt. Hij mag dus geen aparte kosten als vastrecht per kamer opleggen. Zo moet het totaal aan kosten verbruik- transport, REB en vastrecht van het hele complex evenredig verdeeld worden en betaald ieder daaraan zijn/haar aandeel. De jaarlijkse totale complex afrekening van de energie- en waterbedrijven moet inzichtelijk aan de huurders ter beschikking worden gesteld. Dit heeft wel enige mate van oneerlijkheid in zich. Waar de ene huurder zich netjes gedraagt en spaarzaam met energie en water omgaat kan een andere huurder in het complex zich misdragen en de rekening voor iedereen flink op laten lopen. Dan is het aan de medehuurders om zulke personen daarop te wijzen en zonodig de verhuurder daarop te wijzen die dan een andere verdeelsleutel toe kan passen. Uiteindelijk mag de verhuurder, behoudens een kleine administratieve vergoeding, geen 'winst' maken op deze servicekosten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100