Als je hertrouwt met dezelfde persoon mag je dan opnieuw de achternaam van je kinderen bepalen?

Iemand is voor de derde keer getrouwd en wel opnieuw met zijn eerste partner. De kinderen kregen de naam van hem. Nu ze opnieuw zijn getrouwd mogen ze als nieuw stel de achternaam opnieuw bepalen voor hun kinderen of geldt dat uit de eerste relatie nog steeds?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij dezelfde ouders krijgen alle kinderen dezelfde achternaam, dat maakt niet uit of het kinderen uit je eerste huwelijk betreft, of uit je tiende huwelijk met dezelfde persoon.

Nee. De kinderen hebben een achternaam gekregen en die houden zij levenslang; immers, zij zijn uit een huwelijk geboren en adoptie is niet mogelijk in deze situatie. Dit zijn de regels omtrent afstamming, zoals in het BW is geregeld, boek 1 art. 5. Een geslachtsnaam ( achternaam dus) kan onder bijzondere omstandigheden worden gewijzigd, maar ingevolge art.1: 7 BW kan dat kan alleen via een Koninklijk Besluit. Bij AMvB ( Algemene Maatregel van Bestuur) is vastgelegd welke redenen er kunnen zijn een geslachtnaam te veranderen. Een enkele keer bijvoorbeeld omdat de achternaam bijv. een ongewenst drieletterwoord of scheldwoord is .Maar bij een herstelhuwelijk zal dat niet spelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100