Mijn werkgever wil dat ik lieg over mijn overplaatsing, kan dit?

Mijn leidinggevende wil mij overplaatsten vanwege redenen die niet correct zijn. Hij wil dat ik zeg dat ik toe ben aan een nieuwe uitdaging tegen de nieuwe leidinggevende. Hij kan met toch niet verplichten om te liegen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, niemand mag je dwingen om te liegen. Dat is moreel verwerpelijk en kan in sommige gevallen (zoals in een rechtbank) zelfs strafbaar zijn. Ik zou tegen hem zeggen dat je niet ingaat op zijn verzoek. Toegevoegd na 17 minuten: Je werkgever wil je kennelijk, tegen jouw zin, overplaatsen en probeert te voorkomen dat jij je openlijk daartegen verzet. Misschien wil hij daarmee 'onrust binnen de tent' voorkomen. Het lastige van werkgevers is dat ze bijna altijd aan het langste eind trekken. "Wie betaalt, bepaalt", zei mijn vorige baas altijd. Je zult dus zorgvuldig moeten afwegen hoe je op zijn verzoek reageert. Als overplaatsing onvermijdelijk is (en daar lijkt het op), zou je tegen je werkgever kunnen zeggen dat je geen gehoor wilt geven aan zijn verzoek om te liegen, maar dat je -als overplaatsing onontkoombaar is- daaraan positief zult meewerken. Dat houdt dus in dat je je niet negatief over de overplaatsing zult uitlaten.

Natuurlijk kan je leidinggevende je niet verplichten om te liegen. Als je dat per se niet wilt kun je gewoon voet bij stuk houden. Maar ik kan me voorstellen dat je daardoor toch moeilijkheden kunt krijgen en in dat geval zou je toch kunnen overwegen om de door je werkgever gewenste reden aan te voeren. Desnoods zou je hem ook nog een persoonlijke e-mail kunnen sturen waarin je te kennen geeft dat je je gedwongen voelde om die nieuwe uitdaging als reden op te geven maar dat je dat uitdrukkelijk tegen je zin hebt gedaan. Misschien moet je er ook niet al te zwaar aan tillen, het is toch zo dat nagenoeg iedereen dagelijks zogenaamde leugen(s)(tjes) om bestwil gebruikt. Iets anders is het natuurlijk als je gedwongen zou worden om iets te verklaren wat bijvoorbeeld echt problemen zou kunnen opleveren of strafbaar zou kunnen zijn, iets over fraude, misbruik of dergelijke. Wat je ook zou kunnen doen is om de werkelijke reden te noemen en er aan toe te voegen dat je toch ook wel aan een nieuwe uitdaging toe was.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100