mijn man is heeft ontslag aangezegd gekregen na 15 jr dienstverband. Er is echter geen getekende arbeidovereenkomst. heeft gevolgen voor procedure?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, met de loonstroken is aantoonbaar dat werk is verricht voor deze werkgever en dat salaris en loonheffingen zijn betaald. Mits er geen bepaalde voorwaarden over een ontslagvergoeding zijn afgesproken, maakt het ontbreken van een contract niet uit. Sterkte met de ellendige situatie!

Weet je zeker dat er geen getekende arbeidsovereenkomst (contract) bestaat? Werkgevers hebben in hun administratie wel alle relevante gegevens van de bij hen in dienst zijnde personeelsleden, dat zijn ze zelfs verplicht. Daaronder horen ook de afgesloten arbeidsovereenkomsten. Over het algemeen geldt in het arbeidsrecht dat als arbeidsrelaties met een werkgever langer dan 3 opeenvolgende perioden van maximaal 1 jaar hebben geduurd, deze voor onbepaalde tijd gelden. Daarbij maakt het niet uit of er wel of geen schriftelijke overeenkomst is opgesteld. D.w.z. dat een tijdelijk contract na de derde periode automatisch overgaat in een dienstverband voor onbepaalde tijd als de werkgever niet tijdig het dienstverband opzegt. Het UWV houdt het arbeidsverleden bij van iedere werknemer in loondienst. Daar kun je het arbeidsverleden opvragen. Voor het aanvechten van het ontslag maakt het dus geen verschil of er wel of geen contract voorligt. Het bestaan van een dienstverband voor onbepaalde tijd kan eenvoudig worden aangetoond. Op iedere loonstrook MOET de datum 'IN DIENST' vermeld staan. Met deze datum geeft het bedrijf aan hoelang de arbeidsrelatie al loopt. Als de datum IN DIENST een datum in 1998 aangeeft dan is al aangetoond dat het een arbeidsovereenkomst is voor onbepaalde tijd. Voor ontslag door de werkgever gelden zeer specifieke voorwaarden. Ontslag kan alleen gegeven worden als de werknemer in kwestie zich ernstig misdragen heeft, zodanig dat de arbeidsrelatie duurzaam verstoord is of om economische redenen, maar dan moet er een ontslagvergunning worden gevraagd bij het UWV. In alle gevallen geldt: accepteer nooit een ontslagaanzegging en ga daartegen in protest. Houd je in ieder geval beschikbaar voor werk bij de werkgever. Meld je aan bij het CWI en laat hen in het conflict bemiddelen. Daarnaast kun je een arbeidsrecht advocaat inschakelen of de bond (als je daar lid van bent). succes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100