eis is 20 jaar cel, maar kunnen rechter op definitief uitspraak hoger straf geven of is het maximaal van eis?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het licht eraan wat de grondslag is van de beklacht. Als volgens de wet de maximale straf 20 jaar is. dan kan de rechter hier alleen onder gaan zitten. De rechter bepaald de hoogte van de straf. maar het moet wel binnen de wettelijke kaders zijn. De rechters kijken vaak naar aangeleverde jurisprudentie enz. Dit houdt in dat de rechter kijkt naar eerdere uitspraken door andere rechters over soortgelijke zaken en wat hier de beslissing van was. Dit nemen ze mee in hun eigen beslissing omdat je in nederland iedereen gelijk moet behandelen en niet iemand voor moord 30 jaar geeft en een ander maar 5 jaar als het een gelijke zaak is. Maar samengevat op jou vraag, de rechter kan dus afwijken van de eis van de officier van justitie. Toegevoegd na 27 seconden: ligt.

De rechter bepaald uit eindelijk de straf maat binnen de door de wet gegeven kaders. Dat kan onder de eis van de officier van justitie liggen maar ook daarboven als dat binnen de wettelijk kaders is.

Nee, het komt nogal eens voor dat de rechter een hogere strafmaat oplegt dan het OM heeft geeist. In zijn vonnis zal de rechter dan zijn hogere strafmaat motiveren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100