Wie is verantwoordeljk voor huisontruiming na overlijden?

Mijn broer, alleenstaande man 51 jr, is onlangs overleden.
Nu zegt de woningbouwvereniging dat de nabestaanden verantwoordelijk zijn voor de kosten van ontruiming en schoon opleveren.
Kan en mag dit zomaar; nabestaanden opzadelen met dergelijke kosten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om te beginnen moet duidelijk zijn wie de erfgenamen zijn. Zonder testament is dat in principe familie in rechte lijn: kinderen, kleinkinderen. Daarna ouders als die nog leven en vervolgens broers en zusters. Als er een testament is ( informeer bij een willekeurige notaris) staat daarin wie erfgenaam is. Let op: als erfgenaam heb je de keuze de nalatenschap te aanvaarden en dan is het automatisch met lusten en lasten!!! Dan ben je ook bijvoorbeeld persoonlijk aansprakelijk voor eventuele belastingschulden ook als de waarde van de nalatenschap lager is dan de schulden. Accepteren kan dus riskant zijn. Aanvaard je, dan accepteer je alles, dus ook alle schulden en kosten, zoals die van de belastingdienst of gas en elektra, huur etc. Wil de erfgenaam geen risico lopen, dan kan hij beneficiair aanvaarden, dat is onder het recht van boedelbeschrijving ,aan te vragen via een notaris of met een brief aan de Rechtbank. In dat laatste geval worden eerst de schulden betaald uit het aanwezige vermogen. Blijft er positief over dan gaat dat alsnog naar de erfgenaam en anders gaat de boedel failliet en dat is dan geen probleem meer voor de erfgenaam. In dit geval is het uitkijken geblazen: als je maar één schilderijtje van de muur haalt of de oude troep buiten zet, heb je al aanvaard en is er geen weg meer terug. Als je als broer aan het opruimen bent geslagen, dan is de zaak riskant maar niet meer terug te draaien: je hebt de nalatenschap geaccepteerd. Je hebt dan de keuze zelf het huis te ontruimen of het over te laten aan de verhuurder en dan kan je een fikse rekening verwachten die je ook moet betalen. De verhuurder staat in zijn recht. De huurovereenkomst is weliswaar beëindigd door het overlijden, maar de spullen staan er nog en daar zijn de erfgenamen - indien ze hebben aanvaard- verantwoordelijk voor.

De erfgenamen zijn degenen op wie alle rechten en verplichtingen overgaan. Wil je dit niet dan kun je de nalatenschap verwerpen of beneficiair aanvaarden. Neem contact op met een notaris of de notaristelefoon. Toegevoegd na 12 minuten: zie onderstaande site (bellen kost wel 0,80 per min.) plaatselijke notaris kun je zo bellen (maar wel vragen of advies kosteloos is)

Bronnen:
http://www.notaris.nl/notaristelefoon

huis leeg ruimen en schoonmaken na overlijden doen de nabestaande ,die zijn er dan inderdaad verantwoordelijk er voor ,zoals kinderen broers of zusters,als er geen nabestaande zijn dan doet de woning corperatie dit ,maar zij zoeken dan toch naar eventuele familieleden die de rekening kunnen betalen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100