Moeder heeft 3 kind. 1 kind is overleden, laat 4 kind na. Oma schenkt kindsdeel aan 4 kleinkind Rest bedrag bij overlijd oma door 2 of weer 3 kind?

Moeder heeft 3 kinderen. 1 kind is overleden, maar laat 4 kinderen na. Deze kinderen hebben recht op plaatsvervangend erfrecht. Oma zou het kindsdeel van overleden kind al aan kleinkinderen willen schenken. Betekent dit, dat na overlijden oma het resterende bedrag door de overige 2 kinderen wordt verdeeld, of wordt dit bedrag wederom over 3 kinderen verdeeld?'

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik ga er even van uit dat het 3 kinderen waarvan een overleden kind met 4 kinderen gaat (3 kinderen, 4 ervende kleinkinderen van overleden kind). Het kindsdeel is dan 1/3 van de erfenis, gedeeld door 4 kleinkinderen = 1/12 per kleinkind (de kinderen van het overleden kind). Dan zou bij overlijden van oma de resterende erfenis door tweeën gedeeld worden. Maar het is maar net hoe oma het regelt in haar testament. Op naar de notaris, zou ik zeggen!

Als oma geen testament heeft krijgen haar 3 kinderen in gelijke delen hun portie, dus ook haar gestorven kind. Het deel van het gestorven kind gaat dan naar de kinderen van de gestorvene. Al oma dus dit bedrag bij leven over maakt als schenking aan de kinderen van de gestorvene (haar kleinkinderen) wordt dit buiten beschouwing gelaten van haar erfenis als ze gestoven is, immers het is een schenking.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100