Mag de politie mijn zoon ( 14 jaar ) laten blazen op een alcohol tester?

Mijn zoon van 14 jaar is net thuis gekomen met het verhaal dat hij moest blazen op een alcohol tester onderweg naar huis. Mag dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Waarom zou dat niét mogen? Ook een veertienjarige kan voor onveilige situaties in het verkeer zorgen wanneer hij na het drinken van alcohol zich niet naar huis laat brengen. Hij mag als hij onder invloed staat niet meer gaan fietsen. Hoe oud hij is maakt daar niets om uit.

De politie mag bijna iedereen aanhouden voor een blaastest, het maak niet uit hoe oud hij is maar het mag wel

Ik heb zitten zoeken maar volgens mij mag dat niet zo maar. Ik vond een link van bijna 4 jaar geleden waar uit blijkt dat dat niet zomaar mag: Op dit moment is er geen wettelijke basis voor een verplichte blaastest voor jongeren. Verplichte blaastesten zijn alleen toegestaan bij controles in het verkeer. http://www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/481/politie-nog-niet-uit-blaastest-jongeren#p3454 Blijkbaar mag je wel een blaastest doen op een schoolfeest: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/12_december/15/binnenland/campagne_van_start_alcohol_jongeren.xml Jouw zoon bestuurde (neem ik aan) geen auto en zomaar op straat mag dan niet. Ik kan nergens vinden dat in die vier jaar het opeens WEL zou mogen. Toegevoegd na 3 minuten: Tweede link was verkeerd: http://www.gelderlander.nl/regio/maasland/schoolfeest-blaastest-voor-420-jongeren-1.3053230

Politie houdt regelmatig blaasacties waarbij men onderzoekt hoeveel alcohol jongeren ophebben. Dit is dan vaak in samenwerking met GGD/ verslavingszorg en gemeente. Is dan vrijblijvend, maar ik heb nog nooit een jongere gehad die weigerde. Kan het niet zo'n blaasactie zijn geweest?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100