Als je een dienstverband hebt voor onbepaalde tijd, kan de werkgever je niet zomaar ontslaan (mondeling of schriftelijk), maar moet hij voldoen aan de wettelijke procedures. Zie hieronder. Als je het niet eens bent met een ontslag dien je dit meteen schriftelijk aan de werkgever te bevestigen.
Als de ontslagbrief spelfouten bevat, dan hangt het van de fouten af of de brief rechtsgeldig is of niet. Bijvoorbeeld, als je naam verkeerd gespeld is of je geboortedatum is foutief, dan kan het dus om een persoon gaan en kun je om die reden de brief aanvechten. Je moet in zo'n geval altijd een advocaat in de arm nemen. Bevat de brief simpele spelfouten als spelling met d of dt dan behoudt de brief zijn rechtsgeldigheid.
Het ontslagrecht is het geheel aan regels en regeltjes dat de rechten en plichten bepaalt voor werkgever en werknemer als een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Bijzonder is dat de Nederlandse wetgever zich er bewust van is geweest dat de verhouding tussen werkgever en werknemer eigenlijk per definitie niet gelijkwaardig is.
Bij ontslag staan werknemers vaak sterker dan ze denken
Waar de werknemer over het algemeen eenvoudig, ook tegen de wil van zijn of haar werkgever, de arbeidsovereenkomst kan beëindigen, loopt de werkgever aan tegen de overheid, die de werknemer in bescherming neemt. Dat geldt in het bijzonder voor werknemers die in een bijzondere situatie verkeren. Bent je ziek of arbeidsongeschikt, zwanger of bijvoorbeeld lid van de ondernemingsraad, dan geniet je ontslagbescherming. Ben je voor onbepaalde tijd in dienst, dan zal je werkgever een ontslagprocedure bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) of de rechtbank, sector kanton moeten aanvangen, alvorens hij je arbeidsovereenkomst kan beëindigen. Deze instanties beoordelen tevoren of je werkgever wel voldoende, geldige grond heeft om tot een ontslag te komen. Kloppen de feiten die de werkgever stelt wel? Kan hij die feiten ook bewijzen?