Mag je als burger iemand aanhouden als je ziet dat hij/zij over de stoep fietst?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee je mag in dit geval niet iemand staande houden want hier is de wet Mulder van toepassing. Er is ook een verschil tussen iemand aanhouden en staande houden. Uitzonderingen op het heterdaadsbegrip op het gebied van overtredingen zijn de zogenaamde Wet-Mulder-overtredingen die administratiefrechtelijk kunnen worden gehandhaafd door een toezichthouder, vaak een opsporingsambtenaar die een boete uitschrijft. De betrokkene/verdachte die zal hier vaak voor worden staande gehouden, een bevoegdheid die alleen een opsporingsambtenaar toekomt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Burgerarrest

Nee, alleen als de verdachte een misdrijf pleegt. Bij overtredingen niet en heet hij/zij een overtreder.

Ja, dat mag, wanneer het fietsen op de stoep duidelijk verboden is en er moet sprake zijn van betrapping op heterdaad. De burger is verplicht de verdachte daarna onverwijld over te dragen aan een opsporingsambtenaar.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Burgerarrest

Nee. Aanhouding door een burger kan en mag als je iemand op heterdaad betrapt bij het plegen van een strafbaar feit. Er moet, om het zo te zeggen, een "verdachte" zijn. Maar gedragingen als fietsen zonder licht, door rood lopen en over de stoep fietsen leveren geen 'verdachte' op. Als je ziet dat iemand een Mars jat bij de Albert Heijn mag je 'm wel staande houden en, zo nodig, gepast geweld gebruiken tot de verdachte zich overgeeft of weerloos gemaakt is. Daarna wel meteen overdragen aan de politie. Diefstal is namelij een misdrijf. Toegevoegd na 3 dagen: Correctie: Waar ik de uitdrukking 'staande houden' gebruikte in het diefstal-voorbeeld moet dit 'aanhouden' ziijn. 'Staande houden' mag alleen een opsporingsambtenaar doen.

Nee , je mag iemand niet aanhouden , maar je mag er wel wat van zeggen, maar ook dat is maar een vraag om dat te doen, in een tijd waarin de meeste mensen al een kort lontje hebben...!!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100