Garagebedrijf failliet; wat zijn mijn rechten en mogelijkheden?

Vandaag kwam ik er tot mijn grote schrik achter dat het garagebedrijf waar mijn auto inmiddels vier weken ter reparatie staat, vorige week failliet is verklaart.

Ik heb het advocatenkantoor dat het faillissement uitvoert inmiddels gesproken, alleen niet de curator persoonlijk. Ik moest hem een e-mail sturen met mijn gegevens en die van mijn auto. Ik ga er van uit dat mijn auto terug krijgen, het minste van mijn probleem is.

Het betreft een Mercedes Benz met een kapotte versnellingsbak. De aandrijfas is doormidden en de koppelingsplaat is erg ver versleten. De auto rijdt niet en waarschijnlijk zit er momenteel bar weinig onder de motorkap. Gezien de indeling van de Benz moet zo ongeveer alles uit de auto, willen ze bij de versnellingsbak willen komen. De versnellingsbak is er uit en die ligt open.

Ik kan de auto niet zelf ophalen, omdat ik de versnellingsbak waarschijnlijk van z'n leven niet ingeladen krijg.

In concreto:

- Hoe lang gaat het duren voor ik mijn auto op kan (laten) halen?

- Kan ik er op vertrouwen dat alle (losse) onderdelen én mijn sleutel vrijgegeven worden door de curator?

- Kan de failliete garage de reparatie alsnog uit voeren?

- Wat gebeurd er met de tot nu toe gewerkte uren en het verkeerd bestelde materiaal, waarvoor geen rekening opgemaakt is?

- Kan ik mijn onkosten (bv vanwege vervangend vervoer en transport auto) ergens declareren?

- Moet ik mijn rechtsbijstandverzekering inschakelen?

- Zijn er nog verdere acties die ik moet/kan ondernemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jou auto is jou onvervreemdbaar eigendom, de curator zal voor het opmaken van de boedel deze aan u moeten teruggeven. U dient dan ook onverwijld de curator op de hoogte te stellen van uw eigendom, u dient in dit geval een kopie van de tenaamstelling van het kentekenbewijs aan hem op te sturen, u dient zelf voor het vervoer te zorgen zodra de curator uw auto vrijgeeft.

Je auto en onderdelen krijg je terug dit kunnen ze aan de serienummers zien. Voor de uren krijg je gewoon een rekening die je aan de biedelrekening moet voldoen. In sommige situatie's kan de curator beslissen om de reparatie gewoon te laten maken waarvoor je gewoon een rekening krijgt. Voor de extra kosten heb je pech die zijn voor jou mocht je het kunnen verhalen tja ze zijn falliet dus moet je achteraan bij de rest van de schuldeisers aansluiten.

je moet je wenden tot de currator die het faillisement afhandeld en daar je claaim indienen.

Voorlopig is er algemeen beslag op alles wat in het bedrijf aanwezig is. Om je auto terug te krijgen moet je contact opnemen met de curator. Hoe je de auto thuis krijgt, is jouw probleem. Soms wordt een bedrijf doorgestart en dan kan de nieuwe ondernemer de reparaties etc. op zich nemen. Maar dat is niet gegarandeerd. Neem direct contact op met je rechtsbijstandverzekering. Daar is ie voor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100