Is U zeggen wettelijk verplicht?

Ik vind 'je' zeggen veel makkelijker, maar toch blijven er bijvoorbeeld leraren zeggen dat ik U moet zeggen. Mijn vraag is: IS DIT VERPLICHT wettelijk gezien ! En wanneer is dit dan verplicht?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee het is niet wettelijk verplicht, maar een fatsoensnorm. 't Is vroeger nooit in mijn hoofd opgekomen om mijn leraren te bejegenen met "Je" en "Jij".

Nee dat is niet verplicht gesteld in de wet, maar wanneer een leraar dit vraagt dan is het binnen school wel verplicht volgens de reglementen. Zij biedt jou onderwijs en de leraar wil respectvol behandeld worden. Bovendien laat die aanspreekvorm zien dat een bepaalde afstand bestaat tussen leraar en leerling.

Neen, aanspreekvormen zijn niet wettelijk vastgelegd. Zolang je niemand opzettelijk beledigd, staat het je gheel vrij of je "je" of "U" of "liefje" of "hondekop" gebruikt!

Verwacht je een boete van Justitie als je geen "U" zegt? Daar hebben ze wel belangrijkere dingen te doen! Nee, "U" zeggen is niet wettelijk verplicht, dus, maar wel netjes als iemand dat van je verwacht.

Als je U zegt tegen iemand die ouder is toon je respect voor diegene. Wel kunnen scholen in de regels hebben staan dat je respect moet hebben voor de leraar. In dat geval zul je dit wel moeten zeggen. Dus je zult de schoolregels moeten nalezen of het verplicht is.

Het is geen wettelijke verplichting in de zin dat je problemen krijgt met de politie als je het niet doet. Als je school/leraren zeggen dat het verplicht is bedoelen ze daarmee over het algemeen dat het in de schoolregels zo staat uitgelegd. Instellingen, met name scholen, kunnen hierin zelf hun regels opstellen en hebben hier de vrijheid in. Over het algemeen hanteren scholen deze regel als ze een bepaalde afstandelijkheid en een minimaal niveau aan respect al bij voorbaat willen neerzetten. Jij vindt het persoonlijk misschien makkelijker, en wellicht prettiger om je en jij te zeggen omdat je dat misschien gewend bent. Pas hiermee op. Er bestaan mensen die hier misbruik van maken waardoor sommige andere mensen zich zeer geïntimideerd kunnen voelen. Door U te zeggen tegen mensen die je niet kent, die ouder zijn dan jij bent of die een gezaghebbende functie hebben (leraar, politieagent etc.) leer je jezelf alvast aan om een bepaalde houding aan te nemen die de meeste mensen als respectvol zullen interpreteren. Als mensen het niet prettig vinden om met U te worden aangesproken zullen ze dit wel aangeven.

Het is nooit wettelijk verplicht maar vaak wel onbeleefd. Goede manieren worden door iedereen gewaardeerd! Mijn uitgangspunt is altijd geweest: heb ik met iemand in de zandbak gezeten, dan is het jij. Alle andere mensen zijn U. Als zij dat niet op prijs stellen, zeggen zij dat zelf wel. Oudere mensen ( ik heb grijze haren) spreek ik altijd aan met U en als het jongeren betreft, als, ze nog op de basisschool zitten, zeg ik jij. Maar lieden van de brommergeneratie zijn ook U. Ik heb niet met ze geknikkerd en zij hebben ook recht op respect. Voordeel van dit systeem is, dat het heel simpel is. Beleefdheid kost trouwens helemaal niets!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100