ik heb bij een vrijwilligersbaan per direct ontslag genomen, zij weigeren dit, mag dat?

ik heb mijzelf op staande voet ontslagen, echter willen ze niet dat ik ga en zijn zelfs bereid tot rechtzaak. ik ben vrijwilliger chronisch ziek en dat is veel erger geworden dus ik kan niet eens meer. feit is ook dat ik grote ruzie heb gehad met de dochter van de baas aldaar.
zij zeggen dat ik niet met die dochter hoef te werken dus mijn ontslag on terecht is. maar als ik nou toch gewoon weg wil. ze mogen mij toch niet tegen houden. en ik wil daad werkelijk zwart op wit dat ik daar niet meer werk.
wat kan ik doen. ik heb een vrijwilligersovereenkomst en ben daar niets geks tegen gekomen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je hebt ruzie met de baas zijn dochter, en nu zie je er uiteraard tegenop om op de betreffende plaats vrijwilligerswerk te doen. dat is heel begrijpelijk. ook het erger worden van je chronische aandoening kan idd een reden zijn, maar m.i. gaat het er vooral over dat je er echt niet meer graag werkt. Anders had je misschien gewoon met de baas gepraat en gezegd dat je het werk nog moeilijk aankon; misschien had hij je dan een voorstel kunnen doen waardoor dit beter kon lukken (ander soort . werk bv.) of zelf aangegeven dat je dan misschien beter iets anders zoekt. Punt is dat je wat impulsief gehandeld hebt, zonder je eerst goed te informeren over hoe en wat bij een ontslag. Waardoor men je ook zonder probleem vlotjes onder tafel kon praten en kon dreigen met een rechtszaak. Dus de toestand is er niet op gebeterd en de manier waarop het gelopen is toont sowieso dat communicatie spaak loopt tussen jou en je "werkgever". Ik kan je situatie onvoldoende inschatten om correct antwoord te kunnen geven op je vraag maar raad je voor nu (én voor de toekomst) het volgende aan : - wees minder impulsief, zoek eerst alles uit voordat je drastische dingen gaat doen. - kijk in deze situatie eerst héél goed naar de vrijwilligersovereenkomst en eventueel andere voorwaarden waar jij als vrijwilliger aan moet voldoen. - als er geen andere bepalingen bestaan over hoe je je ontslag moet geven, geef je ontslag dan schriftelijk, best aangetekend. Geef erbij aan rekening te willen houden met de opzegtermijn en eventueel andere procedures. Schriftelijk is altijd beter : op die manier heb je een bewijs in handen als er ooit heibel komt. - als de sociale dienst ertussen zit, doe dan ook zeker naar hen toe het nodige, zodat je niet in de problemen komt met je uitkering. - laat in ieder geval ook een duidelijke diagnose stellen door een arts (op papier!) met suggesties voor jobs die je wel nog zou aankunnen (bv. moet zittend werk doen). zeker als je van een uitkering leeft, is dit onmisbaar. Anders heb je geen poot om op te staan als men je een job toewijst (als vrijwilliger of betaald) - er zijn tal van mogelijkheden om (gratis of goed betaalbaar) juridisch advies te vragen, naargelang waar je woont . Bv. rechtwinkels, juridisch adviesbureau, justitiehuis, wetswinkel.... Ga er eens langs, met alle documenten die ze nodig hebben om je advies te kunnen geven. Eenmaal je weet wat je rechten en plichten zijn, sta je veel steviger in je schoenen.

Het lijkt mij dat je gewoon weg kan gaan. Misschien heb je je onmisbaar gemaakt voor hun, maar als je niet betaald wordt kun je gewoon vertrekken wanneer je wil.

Ook in een vrijwilligerscontract zijn regels omtrent ontslag opgenomen. Meestal is er een opzegtermijn. Jij zal dat contract hebben ondertekend. Dus als je op staande voet weg wilt, pleeg je contractbreuk. Het is ook mogelijk dat je vrijwilligerswerk verricht in het kader van een uitkering. En dan kun je ook niet zomaar vertrekken. Dat je ziek bent, is natuurlijk wel de oorzaak van je gedrag, maar als je het netjes wilt doen, vraag je een doktersverklaring, en eventueel een verklaring van een bedrijfsarts.

Als je een overeenkomst hebt getekend, heb je ook getekend voor een opzegtermijn. Vrijwillig betekent niet vrijblijvend, en zij willen graag tijd om iemand anders in jouw plaats te zoeken, heel logisch.

ik doe vrijwilligers werk en krijg heel regelmatig nieuwe collega's. deze worden gedwongen door de sociale dienst om "iets" te gaan doen. na een paar keer komen ze niet meer of melden ze zich ziek, en blijven vervolgens gewoon weg. dit gebeurt om de haverklap met gezonde vrijwilligers. als je ziek bent, zou ik in jouw plaats gewoon weer een keer gaan en me daarna ziek melden. ook al heb je een vrijwilligers overeenkomst getekend, ziek is ziek. maar de mensen (de baas) waar je werkt zijn kennelijk naar sommige mensen minder soepel. speel het spel mee en ga nog een keertje werken, waarna je je ziek meldt, naar je huisarts gaat en daar laat noteren dat je hebt, wat je hebt/niet meer kan werken en dat moet het zijn. laat je niet gek maken, doe als of zij gelijk hebben en ga nog een keertje je goede wil tonen. voor je eigen bestwil.

Het ontslag op staande voet mogen ze weigeren, echter een ontslag met een uitwerkperiode kunnen ze niet tegenhouden. Vergeet niet dat als jij je werkzaamheden niet meer kunt verrichten vanwege ziekte je het recht hebt om je eigen ziek te melden en niet naar het werk te gaan. Toegevoegd na 6 uur: ps. Lees nu pas in de reactie dat je al in augustus de baan hebt opgezegd, dit betekend dat je geen werk meer hoeft te verrichten, de uitwerkperiode kan maximaal tot 1 oktober 2012 hebben gelopen.

Als er niets in de vrijwilligersovereenkomst staat over een opzegtermijn en als ze al sinds augustus weten dat je er mee wilt stoppen kun je gewoon stoppen. Je wilt een verklaring van hun dat ze je laten gaan maar ik geloof dat dat wel weer erg ver gaat. Ik zou een brief of mail sturen of een telefoontje plegen en heel duidelijk zeggen dat je vanwege je ziekte/rolstoel niet meer in staat bent om vrijwilligerswerk bij die instelling te doen en dat je dat al eerder aangegeven hebt en dat je graag een bevestiging ziet. Verder is het hun probleem. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend maar als je ziek bent kun je ook niet werken en jij kunt daar ook niet (meer) werken. Klaar. Verder is het hun probleem.

Als er in je overeenkomst niets staat over een opzegtermijn, dan geldt de wettelijke opzegtermijn van een maand. Deze maand gaat in op de eerste dag van de volgende maand. Voorwaarde is wel dat er correct opgezegd wordt. Je moet dit dus schriftelijk doen. Als je mondeling hebt gezegd te willen stoppen, dan geldt dat niet als een opzegging. Als je nu schriftelijk opzegt, gaat je opzegtermijn op 1 december in, en ben je nog tot 31 december officieel in dienst. Als je hebt getekend voor een (non-)concurrentiebeding, dan moet je je daaraan houden.

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan zou ik me daar melden. Mocht het dan echt heel vervelend lopen, dan kan je daar terecht en is je casus al bekend. Maar, als ik het lees, ben je een chronisch zieke, in een rolstoel, die het nu niet meer trekt om dansles te geven. Dan moet je je gewoon ziek melden. Niet nog een dagje erheen gaan voor de goede wil of zo. Gewoon naar de huisarts, en uitleggen waarom je het niet meer trekt. Toegevoegd na 1 minuut: Ik denk dat het woordje "dansles" in jou geval wel genoeg zal zijn... Omdat je in een rolstoel zit. Heel veel succes ermee.

Vrijwillig betekent niet vrijblijvend. Als je je verbind aan een organisatie, wordt er wel op je gerekend en ben je niet automatisch vervangbaar. maar dat betekent natuurlijk ook niet dat je er levenslang aan vast zit ; slavenarbeid is natuurlijk niet meer van deze tijd. Als je een contract hebt, staat daar ongetwijfeld in wat je eventuele opzegtermijn is. Als de omstandigheden veranderen (het werk wordt te zwaar voor je), is het natuurlijk niet onlogisch dat je weg wilt, maar ook om persoonlijke redenen zou je moeten mogen stoppen. Het enige dat ze van je kunnen eisen is dat je een termijn in acht neemt, die in de regel niet langer dan een maand zal zijn. Dat is tenslotte voor betaalde arbeid niet anders. In een bedrijf echter is het verstoord zijn van de arbeidsrelatie zeker een grond voor ontslag, vrijwillig of gedwongen. Dreigen met een rechtzaak lijkt me dan ook voornamelijk grootspraak, maar voor de zekerheid kun je even je licht opsteken bij een juridisch loket. Zeker is dat ze je niet kunnen houden ; voor de eventuele opzegtermijn die je in acht moet nemen, heb je altijd nog de mogelijkheid je ziek te melden. En wat wouden ze doen dan? Je salaris inhouden ? Ik denk dat deze soep niet zo heet gegeten wordt als ze wordt opgediend. Meld je gewoon netjes officieel ziek (alsof er een keuringsarts langs zou komen voor vrijwilligerswerk....) en zeg met de eerstmogelijke termijn op. Dan neem je ze verder alle wind uit de zeilen. De deur achter je dicht trekken mag gewoon ; alleen bij betaald werk kan dat consequenties hebben voor je uitkering (geen recht op WW), maar daar is hier geen sprake van.

Heel simpel gesteld, je kunt jezelf niet op staande voet ontslaan maar wel op staande voet ontslag nemen. Daar is een dringende reden voor nodig, wanbetaling van de vergoeding, belediging door werkgever of je "meerderen", diefstal enz. Echter je bent ziek. als je te ziek bent om te werken dan moet je dat ook niet doen, je maakt dan jezelf ongeloofwaardig. Als chronisch zieken met waarschijnlijk een volledige afkeuring voor loonvormende arbeid , volstaat ziekmelding en hoef je je niet verder medisch te laten onderzoeken. De andere antwoorden belichten juridische aspecten. Maar dat geld meer voor mensen die gedwongen wat moeten doen ivm bijstanduitkering of anderszins verplichtingen. Laat je niet manipuleren en verder ziek maken, bij een arbozaak heb je het voordeel van de twijfel -terwijl er bij jou al geen twijfel meer is, waarschijnlijk. Vrijwilligertswerk is iets om als dagbesteding etc te zien zodat je niet vereenzaamt en heeft dan een therapeutisch karakter. Bij jou werkt dat dus niet (meer) . Meld je dan ziek en zeg op, schriftelijk, als je dat al niet gedaan hebt. Na een maand ben je dan vrij. persoonlijk snap ik die "baas " niet, als hij zo met vrijwilligers omgaat , houdt hij niemand over. Heb je er al over gedacht wat er zou moeten veranderen om aan te blijven? Je kunt voorwaarden stellen, ook jij het rechten!! Ik heb ook vrijwilligers werk gedaan en doe dat nog. Maar niemand moet het in de bolle kop halen mij te pushen. Blijkbaar bestaat ook dat besef, het wordt niet eens geprobeerd..... Stel je assertief op, dan flikken mensen je al veel minder. Ik wens je veel sterkte maar blijf rustig, eerlijk en standvastig......

Groot verschil kan de (vrijwilligers)overeenkomst maken; als de vrijwilliger daarin belooft om "om niet", gratis dus een prestatie te leveren, dan is er sprake van een overeenkomst naar burgerlijk recht. Dit is een verschil met een arbeidsovereenkomst. Arbeidsconflict is niet per definitie ontbindende voorwaarde. Arbeidsongeschikt zijn, door overmacht de prestatie niet kunnen leveren, kan reden zijn om de overeenkomst te ontbinden. Echter, het is denkbaar dat de aanbieder schadevergoedings-plichtig kan worden gehouden.

Het woord zegt het toch al; VRIJ-willigerswerk, en zo te lezen kun jij altijd bij jou uitkerende instantie aangeven dat het voor jou en jou chronische ziekte niet lichamelijk/psychisch niet meer vol te houden is. Ik weet daar namelijk alles van af, ik zit zelf ook al zeer geruime tijd in de WAO/WIA, jij hebt je best gedaan en als het er écht op aan komt zullen zij voor jou persoon opkomen jegens de `vrijwilligers`organisatie. Maak je niet ongerust !! Gr. TJ

Bronnen:
Levenservaring/lessen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100