Ben je als automobilist altijd (gedeeltelijk) aansprakelijk indien je een fietser aanrijdt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is een verschil tussen schuld-aansprakelijkheid en risico-aansprakelijkheid. Zie de Bron voor een goede uitleg. Wanneer een automobilist een fietser aanrijdt, is de automobilist sowieso risico-aansprakelijk. Dat wil zeggen dat de automobilist de schade moet betalen, ook de schade die de fietser heeft opgelopen. De enige manier om daar onderuit te komen is heel hard te bewijzen dat de fietser zich roekeloos heeft gedragen. Dat zal in veel gevallen niet mogelijk zijn. Dan heb je nog de schuld-aansprakelijkheid. Die aansprakelijkheid volgt de normale verkeersregels. Rijd jij, rijdens op een voorrangsweg, een fietser aan die van links kwam, uit een zandpad, dan is de fietser schuld-aansprakelijk, maar ben jij risico-aansprakelijk. Jij (of jouw verzekering) moet betalen. Gelukkig hebben de meeste verzekeringen clausules die ervoor zorgen dat je niet achteruit gaat in je no-claim als jij niet schuld-aansprakelijk bent.

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/aansprakeli...

Ja altijd... En jij moet aantonen waarom dat jij er niet voor aansprakelijk bent... Dus je moet overmacht aantonen...

Als je kunt BEWIJZEN dat de fietser een grove fout heeft gemaakt, bijvoorbeeld recht op jouw weghelft op je afrijdt of dat soort gedrag, dan ben je NIET aansprakelijk. Zo zit het ook met een dronken fietser die zo slingert dat hij niet te ontwijken is. Of een fietser die geen verlichting voert EN geen reflectors heeft en in het pikdonker rijdt, alleen fouten door de fietser gemaakt van dit niveau die je kunt bewijzen. Je moet het wel hard kunnen maken, zeg maar KEIHARD. Dus is het antwoord NEEN, NIET ALTIJD.

Hoi Johan, Ik heb vorig jaar een fietser aangereden, ik kwam met de auto van rechts. De fietser had geen verlichting,geen reflecterende banden, geen reflectors... Hij was dus echt niet te zien,en ineens lag hij op mijn motorkap De jongen bekende schuld, bij zijn ouders (die hem ook schuldig vonden) papieren ingevuld,dus alles leek goed. Toen kreeg ik een brief van de verzekering : U heeft een fietser aangereden, dus U bent fout ! Toen met de verzekering gebeld, en die zei : Een fietser is alleen fout als de aanrijding plaatsvind op een plek waar je hem niet kunt verwachten.... Toen ik zei : dat is dus alleen op een snelweg dus, was het antwoord ja Dus alleen als je op een snelweg een fietser aanrijd ben je niet aansprakelijk ( hoe krom het ook is ) Fijne avond verder Leonard

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100