Ik kan mijn rijbewijs + kentekenbewijs nergens vinden. Hoe nu te handelen?

Ik weet zo goed als zeker dat ze ergens in het huis moeten liggen, maar voorlopig kan ik ze niet vinden...

Nu ga ik vrijdag voor een paar dagen op vakantie, en dan moet ik rijden. Welke stappen moet ik nu ondernemen, kan ik een ontheffing krijgen of zo?

Als ik mijn paspoort er voor nodig heb: die is verlopen...Rampspoed alom!
Help; wie heeft de snelste en goedkoopste oplossing?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als de documenten echt onvindbaar blijven dan rest niets anders dan aangifte doen van vermissing. Voor het kentekenbewijs: een duplicaat kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Je moet dan ook nieuwe kentekenplaten kopen waarop dan een ¹ tussen de letter/cijfer combinatie wordt gezet als teken dat het een duplicaat kenteken betreft. Voor het rijbewijs: Aangifte van vermissing doen bij de plaatselijke politie en met dat proces-verbaal een kopie rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont. Je krijgt dan binnen enkele dagen een gemerkte kopie van het originele rijbewijs. De geldigheidsduur van het originele rijbewijs blijft in takt. Let op: rijden zonder geldig rijbewijs (dus ook het niet kunnen tonen daarvan) is strafbaar, ook in het buitenland. Paspoort verlopen: Als je binnen de EU per auto reist en blijft en het paspoort is niet al te lang verlopen dan is dat niet zo erg. Er zijn weliswaar soms nog grenscontroles op personenverkeer maar dat is steekproefsgewijs en niet permanent. Je kunt er alleen niet mee naar Engeland, Zwitserland en Noorwegen, dat zijn (nog) geen Schengen landen. Ga je vliegen dan moet het paspoort of ID bewijs wel geldig zijn.

Eén optie is, aangifte doen van vermissing bij de politie. Er wordt dan proces verbaal opgemaakt, wat je als bewijs kunt gebruiken. Nadeel hiervan is, dat de gehele molen doorlopen moet worden en je oude rijbewijs en kentekenbewijs ongeldig worden verklaard. Je zult nieuwe moeten "kopen".

Het snelste en goedkoopste is om ze terug te vinden, maar dat wist u zelf ook al. Als het weg is zult u toch echt een nieuw rijbewijs en een nieuw kentekenbewijs aan moeten vragen, wat vrij kostbaar is. Ontheffing zult u helaas niet krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100