Wie is aansprakelijk voor schade bij de buren na blikseminslag in je huis ?

Ben je aansprakelijk voor schade bij de buren na blikseminslag in je huis ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Valt blikseminslag niet onder overmacht? Het lijkt me goed mogelijk, dat eigen schade niet vergoed wordt, maar hoezo zou u verantwoordelijk kunnen zijn voor schade bij de buren? U heeft toch geen controle over het weer?

Direct blikseminslag wordt doorgaans verzekerd vanuit de inboedelverzekering. Bij de buren ben je niet verantwoordelijk voor de schade. Dit is te lezen over indirecte blikseminslag op de site http://www.depremievergelijker.nl/10/bliksemschade-blikseminslag/ (...) Bij indirecte blikseminslag vindt inslag in de omgeving van uw huis plaats waardoor overspanning op elektrische leidingen kan ontstaan die eveneens veel schade aan de daarop aangesloten apparatuur kan veroorzaken. Wij spreken dan van inductieschade en niet iedere brandverzekering dekt dit. De apparatuur vertoont daarna vele mankementen of werkt helemaal niet meer, en vaak zijn er geen of nauwelijks uiterlijke sporen van bliksemschade(!) (...)

Bronnen:
http://www.interpolis.nl/particulier/produ...

Als eerste dient er gekeken te worden of de blikseminslag veroorzaakt is door opzet of ernstige nalatigheid. Is dit niet aanwezig dan kan men zich beroepen op overmacht en is de schade gewoon voor uw buren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100