valt het meisje uit Haren wettelijk iets te verwijten door de gebeurtenissen aldaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zeer waarschijnlijk niet. Als iemand al aansprakelijk zou zijn, zijn het haar ouders want ze is minderjarig. Je kunt het meisje aanrekenen dat ze te weinig kennis had van de Facebook-software en er toch gebruik van heeft gemaakt. Gebrek aan intelligentie is echter niet strafbaar. (Waarom niet gewoon mensen uitnodigen met een kaartje, per telefooon of e-mail?) Maar uiteraard heeft dit meisje nooit de bedoeling gehad om 'al die anderen' uit te nodigen en deze consternatie te veroorzaken, kwade wil was niet aanwezig. De uitnodiging is ook vlot van internet gehaald. Bovendien hadden al degenen die naar het noorden zijn afgereisd met hun gezond verstand kunnen begrijpen dat zij niet waren uitgenodigd. Ik zou het gebeuren willen vergelijken met een 'kennelijke fout' waarbij een winkelier een televisie aanprijst voor euro 10.- in plaats van euro 1000.-. Iedereen met gezond verstand, dient dan te begrijpen dat dit een vergissing is en de winkelier kan niet verplicht worden afstand te doen van zijn televisie voor euro 10.-.

Nee, helemaal niets. De gemeente gaat de kosten verhalen op iedereen die opgepakt is of nog opgepakt gaat worden door camerabeelden. Verder heeft de gemeente alles gedaan om duidelijk te maken dat er geen feestje was maar ze hadden beter die DJ die een extra oproep had gedaan daar met band op een podium op het voetbalveld kunnen zetten.

Zeker niet. Voor een wettelijke aansprakelijkheid moet oorzaak en gevolg direct aan elkaar gelinkt zijn. We kennen allemaal wel de beroemde kettingreactie dat een jongetje zijn voetbal door het raam schopt, zodat de bal daarna achtereenvolgens de koekoeksklok, een lamp, een kop koffie en via de koelkast het hoofd van de oude opa raakt zodat hij sterft. De enige schade is die van het raam en eventueel een directe gevolgschade, klok en lamp. Er moet zoals de wet zegt een causaal verband zijn, dus een oorzakelijk verband. Een meisje dat een aantal mensen uitnodigt voor een feest, en daarbij haar vrienden uitnodigt, mocht alléén dáárvan schade zijn dan zijn haar ouders verantwoordelijk (ervan uitgaande dat ze bij haar ouders woont) en/of haar eigen bezoek. Dus dat dit via Facebook uit de hand gelopen is, is niet een oorzakelijk verband. Wat anders zou het zijn als ze een opruiend bericht had geplaatst. Dan zit er verband tussen haar uitnodiging en de rellen.

Bronnen:
mijn docent Recht (uit een vorig leven)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100