Hoe worden hennep (wiet) kwekerijen opgespoord?

Ik lees net op nu.nl dat er dit jaar meer kwekerijen zijn opgespoord dan in 2010.
Goede zaak natuurlijk,maar hoe gaat de politie eigenlijk te werk met het opsporen van deze illegale (zijn er eigenlijk wel legale) kwekerijen?
Illegaal word er stroom af getapt,brand gevaar....word er eigenlijk een beetje angstig van.
Woon in een grote stad waar volgens het nieuws vele kwekerijen worden opgerold,stel dat een van mijn buren hiermee bezig is en er ontstaat brand,word bij mij illegaal getapt....brrrr vind het maar niks hoor.

Weet jij het antwoord?

/2500

Door extreem stroomverbruik te lokaliseren en door warmte camera's onder politie helikopters: De wietplantages zijn zo warm dat de daken van de huizen extra warm zijn.

Met een infrarood camera is dat makkelijk te zien vanuit een helicopter; die lampen waarvoor de illegaal stroom aftappen produceren veel warmte. Als de politie dus een grote warme plek ziet hebben ze weer wat gevonden. Verder schijnen wietplanten een opvallende geur te hebben waardoor bewoners die toevallig weten hoe wiet ruikt de politie kunnen inlichten.

Ze sporen ze o.a. op met helicopters met apparatuur waarmee ze warmte kunnen waarnemen. De lampen die in wietkwekerijen worden gebruikt geven veel warmte af en als er veel meer warmte in een pand vrijkomt dan in de omringende panden en dat wordt dan waargenomen dan gaat met kijken of het een wietkwekerij is. Toegevoegd na 1 minuut: Een paar keer bijna hetzelfde antwoord. Sorry, ik was nog aan het typen toen het antwoord van Roland1995 werd gegeven.

tips van de polite of als er sneeuw is ligt er bij die huizen geen sneeuw op het dak want het is er warm door al die verwarming voor die plantjes

Het gebeurt ook dat de buren het ruiken, want er wordt een sterke geur verspreid door dat spul. Ook komt het nogal eens voor dat het misgaat met de watervoorziening ervan, waardoor buren last krijgen van overstroming. De electriciteitsleverancier kan het merken. In inderdaad zijn de illegaal aftappende kwekerijen zo provisorisch aangelegd dat er nogal eens brand uitbreekt. De vele foto's die ik van zulke plekken heb gezien leken wat dat betreft verschrikkelijk veel op elkaar...

Er zijn een aantal criteria waarmee kwekerijen worden opgespoord. De meeste zijn al genoemd, zoals warmtebeeldcamera's. Ook tips van omwonenden of Meld Misdaad Anoniem zijn een goede bron om verder te zoeken. Wat nog niet genoemd is, is dat men ook kijkt naar het gedrag van een persoon. Iemand die een uitkering heeft maar wel een dure badkamer laat inbouwen of een flinke BMW voor de deur heeft staan verdiend ook altijd de aandacht. Als er meerdere bewijzen liggen dan komt de politie langs met een machtiging tot binnentreden welke afgegeven is door een hulpofficier van justitie. Dan gaat men in de woning even rondkijken. Bovenstaande hoeft niet altijd succes te betekenen maar het is wel regelmatig raak.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100