In Nederland kun je bijna nergens met een biljet van 100 euro betalen. Ook krijg je geen munten van 1 en 2 cent terug als wisselgeld. Is dit wettig?

In België krijg je wel centen terug en in Oostenrijk had ik geen enkel probleem met betalen met een 100 euro biljet. Waarom wijkt ons land af?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In Nederland zijn de centen afgeschaft om efficiency redenen, dit is door de overheid goedgekeurd en levert op langere termijn geen financieel nadeel op voor zowel klant als leverancier. Overigens is de cent niet helemaal verdwenen, want pinnen doe je nog steeds op de cent nauwkeurig. Het scheelt in ieder geval een hoop tijd (en dus geld) bij het afrekenen. En een hoop gezeul met bijna waardeloos metaal. Dat 100 euro biljetten in Oostenrijk geaccepteerd worden komt omdat ze daar gewoon uit de geldautomaten komen en in Nederland niet. In Nederland ben je dus eerder 'verdacht'. Ook herkennen cassieres minder snel afwijkingen aan het biljet, omdat ze het minder vaak in handen krijgen. Toegevoegd na 3 minuten: Het is niet zo dat je bijna nergens met een biljet van 100 kunt betalen. Ik heb ze ook wel eens en maak hooguit mee dat het grondiger gecontroleerd wordt. Onlangs maakte ik in onze supermarkt mee dat mijn 100 euro biljet naar het kantoor ging om te controleren en nadat het was goedgekeurd werd omgewisseld door een klant achter mij die ze 'spaarde'. De twee briefjes van 50 die ze daarvoor gaf verdwenen achteloos in de kassalade en ik kon het niet laten om daar een opmerking over te maken dat deze toch wel heel erg makkelijk geaccepteerd werden. 'Beleid' krijg je dan als (dom) antwoord. Het zij zo.

Een antwoord is al gegeven. Betreffende het biljet van euro 100.-: een winkel mag weigeren dit aan te nemen als ze dit op een zodanig duidelijke plaats aangeven dat jij je beslissing om er iets te kopen daarop kunt afstemmen. Ook al is het een wettig betaalmiddel. Bij een ijszaak in mijn woonplaats worden biljetten van euro 100.- niet geaccepteerd. Eigenlijk ook wel logisch: als iemand met zulke biljetten betaalt, is de winkel wel erg snel door zijn wisselgeld heen. Bovendien zit er nog het risico aan vast dat met vals geld betaald wordt zodat 'goed' geld wordt teruggegeven voor een vals biljet. Overigens worden bij ons in de supermarkt ook biljetten van euro 50.- gecontroleerd voor de in de 'afroombox' verdwijnen.

Omlopend geld is natuurlijk altijd geldig doch zijn er handelaars die er geen vertrouwen in hebben en dus b.v.b. geen grote geldsommen aanvaarden omdat er ook veel vals geld in omloop is.Doch hier in Belgie is er een methode (die bijna overal gebruikt word) met een soort markeerstift. Aan de kassa schrijft men op het billet en wanneer het niet kleurt moet men het hier aanvaarden als betaalmiddel, maar betaal dan ook niet met honderd euro voor een bedrag van 6.50 euro. En over het klein geld of de centjes word het moeilijk, wettelijk gezien moet het geld dat in omloop is als wettelijk betaalmiddel aanschouwd worden, maar onze centjes worden enkel aanvaard als bijpas v.b.2.78euro geef jij 8 of 3 cent bovenop dan krijg je ook gepast weer terug. Maar nu de vraag of het wettelijk is ja of nee? De ene werkt zo en de andere anders ook hier is het een puntvan discutie. TIP:Financieel economische tijd (bibliotheek)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100