Mag Albert Heijn je kruis filmen?

Bij diverse Albert Heijn filialen hier in de buurt, zijn nieuwe kassa`s geplaatst. De kassière ziet tijdens het werk, op het beeldscherm/monitor welke producten er gescand worden.

Maar in de nieuwe kassa`s zit kennelijk ook een camera gemonteerd, en die zorgt er voor dat de kassière regelmatig pontificaal tegen je kruis aan zit te kijken.

Het viel me op, toen ik dat als wachtende in de rij kon zien bij de kassa van de naaste rij. Dan kijk je langs de rug van de kassière mee op haar scherm, en zie je ineens op dat beeld, het kruis van degene die daar staat af te rekenen.

Is dit geen ongevraagde inbreuk op de privacy?

Natuurlijk draag ik net als de meeste mensen bij de supermarkt gewoon een broek als ik aan de kassa sta af te rekenen, maar ik vind het toch niet prettig als het meisje achter de kassa, op haar beeldscherm naar mijn kruis zit te kijken.

En wat gebeurd er met die beelden?
Worden die opgeslagen?
Mag dit zomaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Die beelden worden alleen gebruikt als het meisje achter de kassa ziet dat er iets niet klopt. De beelden blijven niet bewaard en het is gewoon legaal. Jij als klant zijnde hebt de keus (als je dat niet prettig vind) om naar een andere supermarkt te gaan.

Elk opzettelijk filmen of fotograferen van personen met een aangebrachte camera in de openbare ruimte is verboden, tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd (art. 441b Wetboek van Strafrecht: maximaal twee maanden cel). Deze regel geldt voor het publiek domein: alle voor het publiek toegankelijke plaatsen. Dat is niet alleen de openbare weg. Ook winkels, horeca, parkeerplaatsen, casino’s en dergelijke vallen hier onder. Dit is weliswaar privé terrein en eigendom van de winkelier of uitbater, maar deze stellen hun terrein open voor het publiek. Hangt er ergens een bordje dat er gefilmd wordt? Staat er een bordje met een camera-pictogram? En dan is het niet eens van belang of het je gezicht is, of je kruis...... En dan is de vraag: Wordt er inderdaad gefilmd? Of is het alleen maar een "bekijken", zonder dat de beelden opgeslagen worden? Je zou dit eens kunnen aankaarten bij de bedrijfsleider.

Bronnen:
http://www.iusmentis.com/maatschappij/priv...

Door bij AH te winkelen en iets te kopen en af te rekenen ga je automatisch akkoord met hun verkoopvoorwaarden en ik neem aan dat daar ook iets in zal staan omtrent het gebruik van beveiligingscamera's. Dat die camera laag hangt lijkt mij juridisch geen probleem. De openbare orde of de zedelijkheid is niet in het geding. Inbreuk op de privacy is er niet want als je daar bang voor zou zijn ( ten onrechte dan) zou je de winkel niet moeten binnenstappen maar kon je ook amper meer op straat lopen want de camera's zijn overal. Misschien dan niet op kruishoogte, okee. En praktisch gezien: de caissière heeft echt geen tijd om uitgebreid video te zitten kijken. Ze is er voor de omzet. Ik neem niet aan dat ze er 's avonds een leuke avond mee heeft. Videobeelden worden overal gemaakt, tot in de bus aan toe. Iedereen kan zien dat jij er ook bent. Nou en?

albert heijn filmt geen kruis, maar kan camera's gebruiken om te zien of je niets achterover drukt. dat er een kruis op te zien kan zijn kan dus voorkomen. (b.v. als je voor het karretje staat waar de persoon achter je een kratje bier op kan laten staan en deze 'vergeet' op de band te zetten. vaak worden beelden helemaal niet opgenomen, maar is het enkel een monitor zodat men kan zien dat alles op de band komt te staan en ook afgerekend wordt. hoop dat je bij de bank ook niet gaat klagen omdat je handen te zien zijn als je aan het pinnen bent en er camerabewaking aanwezig is. ze mogen dus kijken via een camera idd, en ook opslaan. echter heeft AH geen belang bij beelden van iemands kruis, dus je hoeft niet bang te zijn dat je dit op het internet aan beelden terug ziet. ook niet als je als je in je onderbroek een paar winterwortels de winkel uit wil smokkelen. als je goed oplet geven ze dit ook aan 'video bewaking' of iets in die geest. je moet eens weten waar er allemaal camera's ophangen en wat men kan filmen (ook met mobieltjes) dus zou me over je kruis, prive, en de AH niet druk maken als ik jou was.

Natuurlijk mag dat; als je op het station loopt; dan sta je wel op 2 of 3 camera's; en dan niet alleen je kruis; maar dan in volle glorie!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100