Waarom is het in Nederland verboden Capibara's als huisdier te houden?

Ik zie op Wikipedia wel dat het verboden is, maar niet waarom. Ik vind het vreemd, want je mag wel bijvoorbeeld varkens houden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het staat wel leuk op wikipedia maar ik kan nergens vinden of dat echt zo is. In de link van Amadea wordt over een positieflijst gesproken en daar staat de Capibara inderdaad niet op: www.levendehave.nl/files/positieflijstzoogdierendefinitief%20(2).doc maar helaas is het nog steeds niet wettelijk illegaal om een (zoog)dier te houden die niet op die lijst staat: "Als er inderdaad een Positieflijst komt, en daar ziet het inmiddels naar uit, zal deze worden gekoppeld aan de nieuwe Wet Dieren, die de Gwwd vervangt en op zijn vroegst per 1-1-2013 in werking zal treden. AAP probeert op alle mogelijke manieren de komst van een goede Positieflijst te bewerkstelligen, en werkt hierin waar mogelijk samen met partnerorganisaties, zoals in het samenwerkingsverband de Dierencoalitie." Waarom de Capibara niet op die lijst staat is omdat het een zoogdier is die eigenlijk het grootste deel van de dag in het water doorbrengt en in groepen leeft en omdat het het grootste knaagdier is wat er bestaat heb je een flink zwembad nodig!

Bronnen:
http://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/375...
http://www.aap.nl/wat-aap-doet/resultaten/...
http://www.levendehave.nl/files/Rechtvaard...
http://www.levendehave.nl/kennisbank/pluim...
http://www.nieuwslog.nl/2012/07/11/pvdd-be...

Door deze vraag heb ik ook weer wat geleerd, want ik had nog nooit van een capibara gehoord. Het is het grootste knaagdier ter wereld, komt voor in het Amazone- gebied in Zuid-Amerika, en is een waterdier. Het lijkt mij logisch dat je een exotisch waterdier niet als huisdier in Nederland kunt houden. Je zou op z'n minst de eigen beschikking over een overdekt verwarmd zwembad moeten hebben!

Bronnen:
http://communities.zeelandnet.nl/data/pole...
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/di...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100