Is het mogelijk om het luiden van kerkklokken te verbieden of te in ieder geval te beperken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het luiden van kerkklokken is al aan vrij sterke regels gebonden, en beperkt tot bepaalde tijden en gebeurtenissen. Het is nu eenmaal een stukje Nederlandse cultuur, waar je niet onderuit komt, en waar je zeker rekening mee moet houden als je in een binnenstad of vlak bij een kerk gaat wonen. Net zoals je in veel Arabische landen onvermijdelijk last zult hebben van de moskee, of bij een school van de herrie van het schoolplein. Er is geen mogelijkheid dat (nog verder) te verbieden of te beperken omdat je er als individu last van hebt ; daarvoor zul je met betere argumenten kunnen komen. Net zomin als je de buurman niet kunt verbieden wekelijks zijn gras te maaien, al betekent dat twee uur teringherrie. Kerkklokken luiden nooit 's nachts, en nooit langer dan 20 minuten aaneen. Echte 'overlast' zal dus voornamelijk tussen de oren zitten.

Verbieden is onmogelijk, regels stellen kan onder bepaalde omstandigheden wel. Het oproepen tot het bijwonen van de liturgie door middel van klokgelui valt onder de beschermende werking van de vrijheid van godsdienst als bedoeld in artikel 6, eerste lid, van de Grondwet. Artikel 10 van de Wet Openbare Manifestaties bepaalt dat klokgelui ter gelegenheid van godsdienstige en levensbeschouwelijke plechtigheden en lijkplechtigheden, alsmede oproepen tot het belijden van godsdienst of levensovertuiging, zijn toegestaan. Volgens artikel 6, tweede lid, van de Grondwet mag de vrijheid van godsdienst worden beperkt indien dit nodig is ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden. In artikel 10 van de WOM heeft de wetgever bepaald dat de gemeenteraad ter bescherming van deze belangen regels kan stellen ter zake duur en geluidsniveau van klokgelui. De gemeenteraad is dus bevoegd regels te stellen met betrekking tot duur en geluidsniveau.

Bronnen:
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.as...

Afgelopen jaren hoorde wij wel maar liefst twee kerkklokken luiden. Ook in de nacht. Om twaalf uur in de nacht hoorde we 24 keer de kerkklokken. Want die kerkklokken liepen niet gelijk maar steeds net even naelkaar. Maar na een tijdje slaap je daar ook weer doorheen. Het valt pas weer op als je toch al door hele andere dingen niet slaapt.

Gelukkig kan dit niet verboden worden. Het recht om klokken te luiden volgt uit de Grondwet (vrijheid van godsdienst). De klokken dienen om de mensen attent te maken op een viering in de kerk. Wel kan de gemeenteraad regels stellen met betrekking tot de duur en het geluidsniveau van klokgelui ter gelegenheid van oproepen tot het belijden van godsdienst. (Het tijdstip waarop geluid wordt kan hierin ook worden meegewogen.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100