Mag een autorijbewijs worden ingevorderd na ovetreding op een snorfiets?

Mijn neef is aangehouden met te veel alcohol op terwijl hij op een snorfiets reed. Zijn autorijbewijs is nu ingevorderd, maar mag dit als je niet wordt aangehouden in een auto maar op een snorfiets? Het rijbewijs is tenslotte behaald voor het besturen van een auto en met dat voertuig is de overtreding niet begaan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is een interessante juridische kwestie die de afgelopen weken toevallig speelde rond het ingevorderde rijbewijs van een fietser. Ik neem aan dat in het geval van een snorfietser hetzelfde geldt. Komt het bericht: "Negen van de vijfentwintig politiekorpsen nemen soms het rijbewijs in van fietsers die te veel hebben gedronken. De wet schrijft echter voor dat dit alleen mag als een motorvoertuig wordt bestuurd. Agenten mogen het rijbewijs niet invorderen van iemand die dronken die op zijn fiets zit, bevestigt het Openbaar Ministerie maandag in het Nederlands Dagblad. Toch is dit gebeurd bij de korpsen Brabant Zuidoost, Drenthe, Flevoland, Gooi- en Vecht-streek, Groningen, Limburg-Zuid, Twente, Utrecht en Zaanstreek-Waterland. Zij staan volgens de krant ook achter dit beleid. Wet De korpsen interpreteren de wet verschillend. Het ene korps beroept zich op artikel 8 van de Wegenverkeerswet en stelt op basis daarvan dat het rijbewijs mag worden geconfisqueerd. Andere korpsen kijken verder naar artikel 164, dat voorschrijft dat dan wel sprake moet zijn van een motorvoertuig. Dat negen korpsen zeggen dat het wel mag, verbaast Ernst Koelman van het verkeersteam van het landelijk parket. "Er zijn dus korpsen die slecht geïnformeerd zijn over de Wegenverkeerswet of die de regels anders interpreteren", zegt hij in het ND. OM Volgens diverse korpsen mag het rijbewijs wel worden ingenomen, maar bepaalt het Openbaar Ministerie of en wanneer het rijbewijs wordt teruggegeven. Alle korpsen benadrukken dat dit uitzonderlijke gevallen zijn, die maar enkele keren per jaar voorkomen. De Raad van Korpschefs zegt dat dit niet uitmaakt. "Waar het om gaat is dat de vordering van het rijbewijs in dit geval een onrechtmatige strafvordering is. Daar zouden alle korpsen van op de hoogte moeten zijn", zegt een woordvoerder in de krant. Er is wel een uitzondering op de regel. "Wanneer de verdachte een alcoholverleden heeft, dan is de politie wel gerechtigd om het rijbewijs in te nemen. Dit gebeurt dan op basis van recidive." Datum van het bericht: 09-07-2012. Motorvoertuigen = Alle gemotoriseerde voertuigen behalve bromfietsen, fietsen met trapondersteuning en gehandicaptenvoertuigen, bestemd om anders dan over spoor te worden voortbewogen. Een snorfiets is (dus) geen motorvoertuig. Toegevoegd na 11 uur: Correctie: snorfiets = motorrijtuig (geen 'motorvoertuig'), bron gebruikt verkeerde wettelijke begrip. Bij dronken rijden op motorrijtuig mogen alle rijbewijzen worden ingevorderd.

Bronnen:
http://www.flitsservice.nl/flitsnieuws/rij...

Ja dat mag. Mag ik rijden als mijn rijbewijs is ingevorderd Rijden is strafbaar, u heeft immers geen rijbewijs. U kunt dan ook als u betrapt wordt een boete of zelfs een gevangenisstraf invoeren. Dit geldt niet alleen voor een auto maar voor elk gemotoriseerd voertuig dus ook een brommer of een tractor http://auto-en-vervoer.infonu.nl/diversen/19803-rijbewijs-ingenomen-door-de-politie-en-dan.html

Met teveel alcohol op in het verkeer kan je je rijbewijs kosten, zelfs als je op een fiets rijdt. Met een snorfiets moet je je rijbewijs tonen en teveel op is rijbewijs ingevorderd. Misschien kun je met een fiets invordering voorkomen door je niet te identificeren met je rijbewijs maar met een ID kaart. Daarom, NIET aan het verkeer deelnemen als je te veel op hebt!!! Zelfs lopend ben je strafbaar als je dronken )of aangeschoten )op straat rondloopt. Alleen zal men in het laatste geval geen rijbewijs innemen, omdat je als voetganger geen bestuurder bent. Toegevoegd na 5 minuten: Er blijkt echter geen eenduidigheid te zijn. Neem daarom het zekere voor het onzekere, een taxi is niet zo kostbaar als het mogelijk kwijtraken van je rijbewijs. Ook bij een snorfiets is een AM rijbewijs voorgeschreven en je mag drie keer raden op welk rijbewijs dat bijgeschreven is. Zo zijn tijdens de TT in Assen overal (veel) te snel rijdende motoren gepakt en zo zijn velen hun rijbewijs kwijt. Toegevoegd na 13 uur: zie reacties.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100