Hoe zit het met de copyright als je een foto met een persoon erop na gaat schilderen?

Stel je wilt een foto van een bekend persoon naschilderen Het is bijna niet mogelijk om die persoon in het echt te ontmoeten omdat die persoon te ver weg woont bijvoorbeeld of niet meer leeft.

Mag je dan een foto van Google halen en die naschilderen? En als je jouw werk ergens gaat exposeren/verkopen (dus voor commercieel gebruik ) mag daar dan ook een (bekend) persoon bijzitten zonder dat hij/zij weet dat je hem/haar geportretteerd hebt? Of moet die toestemming geven voordat je hem/haar gaat schilderen?

Dus een realistisch schilderij (maar dat lijkt me logisch)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je, zonder toestemming, een schilderij maakt van een foto van een (bekend) persoon, dan handel je in strijd met zowel het auteursrecht als het portretrecht. Niet wanneer je het schilderij thuis aan de muur hangt (want dat mag), maar wel zodra je het openbaar maakt door het te verkopen of er een afbeelding van te publiceren. Het auteursrecht beschermt niet alleen tegen het letterlijk kopiëren van een foto: ook naschilderen van een foto is verboden. En dus ook het nabouwen van de compositie en het maken van dezelfde foto. Het auteursrecht beschermt dus degene die het portret oorspronkelijk gemaakt heeft. Het portretrecht komt toe aan degene die geportretteerd is; de man of vrouw op de foto dus. Hij/zij moet toestemming geven om (prominent) in beeld te worden gebracht. Wanneer die toestemming is verleend aan de fotograaf, wil dat niet automatisch zeggen dat ook anderen het portret mogen publiceren. Ook dan moet je (opnieuw) toestemming vragen aan de geportretteerde.

Bronnen:
http://blog.iusmentis.com/2008/08/13/mag-j...
http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/kunst/13...

Ja je hebt toestemming nodig van de gene die je schildert. Ik meende dat dat een schending was van het portret recht, als je dit ongevraagd zou doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100