Hoeveel kost de boete als een bedrijf hun klantengegevens gehackt word?

Hallo,

ik had laatst gehoord van een nieuwe wet namelijk dat bedrijven moeten betalen als de gegevens van klanten openbaar gemaakt worden. Graag wil ik wat meer informatie hierover, ik kon het niet op google vinden omdat ik geen idee heb hoe je dit moet omschrijven.

Alvast bedankt,

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het CBP (College bescherming persoonsgegevens) heeft tot nu toe de bevoegdheid om dwangsommen op te leggen, als er iets niet deugt met betrekking tot de privacy van klanten. Een voorbeeld vind je hier: http://www.nu.nl/binnenland/2834151/cbp-vordert-dwangsom-ns-.html N.a.v. hack-incidenten in februari dit jaar, heeft het CBP alleen maar het plan geopperd, om verder te gaan dan dwangsommen, en vond dat het wenselijk zou zijn als ze ook boetes konden opleggen. http://nos.nl/artikel/340818-boete-bij-hackincidenten.html Maar dat kan alleen bij wet geregeld worden, dus moet er een wetsvoorstel worden ingediend. Het CBP zal dus eerst b.v. de 2e kamer of de verantwoordelijke minister warm moeten krijgen voor die plannen. Het is nog maar de vraag of dat gaat gebeuren, en als het gaat gebeuren dan gaat daar snel 1 of 2 jaar overheen. Je kunt het plan van het CBP ook opvatten als een signaal. Ze laten even de tanden zien, en laten merken dat zij er ook nog zijn, en de boel goed in de gaten houden. De ondernemers zijn dus gewaarschuwd, en de klanten gerustgesteld. ;-) Wil je meer lezen, dan kun je hier terecht. In een van de beide PDF's kun je lezen wat het advies is van het CBP aan de minister. Het gaat daar o.a. over de meldplicht van bedrijven, als er iets niet in orde is met de klantenbestanden. http://www.cbpweb.nl/Pages/adv_z2011-00970.aspx (dat is wel taaie kost!) Het lijkt mij dat de hoogte van de boetes nog lang niet aan de orde is. Het vaststellen daarvan, zal een van de allerlaatste fases zijn, als die wet er komt.

Wat de boete kost, bepaald de officier van justitie. Er word namelijk ook bv gekeken om hoeveel klanten het gaat, en wat voor soort en hoeveel schade er is op gelopen

Het was altijd 3.500 euro

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100