Als je verhuisd bent naar een andere gemeente, wat zijn dan de gevolgen als je je niet inschrijft?

Ik ben vier avonden per week aanwezig op de lokatie, de rest van de week ben ik in de gemeente waar ik ingeschreven sta.

Als ik niet ingeschreven sta in de andere gemeente, heeft dit dan negatieve gevolgen?

En wat zijn de voordelen van wel inschrijven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je moet ingeschreven staan in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) van de gemeente waar je woont. Gewoon omdat het een wettelijke plicht is, daar valt verder niets over te zeggen. Je moet je verhuizing binnen 5 dagen na het wijzigen van je adres doorgeven. De dag waarop de aangifte is ontvangen, geldt als de datum van verhuizing, tenzij je opgeeft dat je later verhuist. Dan geldt de opgegeven datum. Die inschrijving zorgt er bijv. voor dat de gemeente de nota's kan toesturen voor de gemeentelijke heffingen en de stemkaarten voor de verkiezingen. Ook ontvangt de gemeente een vergoeding van de overheid op basis van het aantal inwoners. Schrijf je je niet in op het 'juiste' adres dan kun je problemen krijgen met bijv. het ontvangen van huursubsidie of een bijstandsuitkering. Of met studiefinanciering, wanneer blijkt dat je niet woont op het GBA-adres.

Indien iemand in een bepaalde periode op twee of meer adressen verblijft, kijkt men naar het adres waar iemand gedurende een bepaalde periode het vaakst zal verblijven. Op dat adres moet diegene zich dan laten inschrijven. Sommige mensen bezitten of huren meer dan één woning. Ook in dat geval moet men zich laten inschrijven op het adres waar men het vaakst verblijft. Inschrijven op meerdere adressen is niet mogelijk in de GBA.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Adres_(woonplaats)

Het is een overtreding en er staat een maand hechtenis of een boete van 3900 euro voor. (Artikelen 66 en 147 van de Wet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens). Ik denk overigens dat het niet zo hard loopt met die boete, maar toch. En je krijgt je oproepkaart voor verkiezingen op het oude adres. Trouwens, bij veel gemeenten kun je je via internet inschrijven, via Digid. Of dat kan is te zien op de website van de gemeente.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100