Is het strafbaar om je voor te doen als parkeerwachter en parkeergeld te vragen op een openbaar terrein?

Iedereen kent de urban myth wel van de parkeerwachter bij de Zoo in Bristol.

Maar stel ik zou een slagboompje neerzetten bij een openbaar vrij parkeren terrein en zou elke bezoeker €5,- per dag rekenen. De meeste mensen zullen dit vrijwillig betalen, als ze niet willen betalen en ik laat ze alsnog het terrein op is er niets aan de hand.

Mensen stellen vaak geen vragen en trekken gewoon de portemonnee en als ik er sta alsof het de normaalste zaak van de wereld is heeft 99% geen argwaan.

Zou het strafbaar zijn om dit te doen?
En onder welke strafrecht wet zou dit vallen?
Even buiten het feit om dat deze "extra" inkomsten al dan niet gemeld worden bij de belasting.

De myth:
http://agaaths-weblog.50plusser.nl/?page=article&warticle_id=84862&Parkeerwachter-wordt-miljonair#.VY382hvtlUY

Weet jij het antwoord?

/2500

Uiteraard is dit strafbaar! Zou je dit daadwerkelijk doen, dan pleeg je meerdere strafbare feiten. Je misleidt mensen door de zaken anders voor te stellen dan ze zijn, indien jij aangeeft dat het jouw recht is om geld te incasseren zodat zij hun auto daar mogen parkeren. Je levert dus een dienst die er feitelijk niet is omdat de grond waarop de parkeerplaats zich bevindt, niet jouw eigendom is. Het is namelijk openbaar/publiek terrein en dan mag iedereen er staan zonder te betalen. Je maakt je ook schuldig aan afpersing. Mensen mogen er namelijk alleen staan als ze jou betalen. Zo pers je hen hun geld af. Misleiding en er geld voor verlangen betekent dat je mensen benadeelt om er zelf rijker van te worden en dit valt onder de noemer oplichting. Oplichting staat vermeld in het wetboek van strafrecht. In normale taal is er sprake van oplichting als je niet volgens de wet handelt in het behalen van voordeel door anderen te misleiden, door een andere voorstelling van zaken te geven dan ze daadwerkelijk zijn. Je misleidt de mensen door je voor te stellen in een andere hoedanigheid in dit geval. Zou je bijv. ook een bord plaatsen waarop je aangeeft dat parkeren alleen mag indien de mensen € 5,- betalen, dan is dit ook een vorm van fraude. Van de inkomsten moet iedereen die een dienst aanbiedt namelijk aan de belasting bijdragen en die ontduik je op deze manier omdat je nergens aangemeld staat als rechthebbende en daarmee belastingplichtige daarvoor. Je bent al strafbaar als je iemand alleen al zou vragen om jou geld te geven om daar te mogen staan. Indien diegene jou zou aangeven bij de politie en je dus geen geld zou hebben gegeven, ook dan is de poging tot oplichting strafbaar en zal je worden aangehouden De rechter bepaalt vervolgens aan welke artikelen van het wetboek van strafrecht je je hebt schuldig gemaakt en zal daarop de strafmaat bepalen.

Ik zou het niet op afpersing gooien maar eerder op oplichting (326SR). Door het plaatsen van een slagboom en daarbij gaan zitten neem je al een valse hoedanigheid aan, het lijkt namelijk alsof het heel normaal is dat je betaald. Daarnaast kan afhankelijk van de APV ook nog sprake zijn van het aanbieden van diensten, of venten, maar dit verschilt per gemeente.

Jazeker. U voert een baan uit, terwijl u niet de juiste diploma's hebt en niet bent ingeschreven bij de politite/parkeerwachters ect Toegevoegd na 17 minuten: Correctie: U doet zich voor als ambtenaar is functie, en dat is strafbaar

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100