De boom in de tuin van mijn buren is 20m hoog en staat tegen de schutting. Moet die worden gekapt?

Mijn buren hebben in hun tuin een boom staan van 20m en hij staat tegen de schutting aan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je wilt dat ze de boom kappen (ondat hij licht wegneemt uit jouw tuin bijvoorbeeld) moeten zij daaraan meewerken. En waarschijnijk een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Googe eens op 'plaatsen van bomen'. Wel vriendelijk blijven hoor :-)) het ligt soms gevoelig.

Bronnen:
http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/21343-b...

Als je er aantoonbaar last van hebt, b.v. te veel afvallende bladeren of veel schaduw, kan er iets aan gedaan worden. Maar ga iig eerst met ze praten.

Een boom moet minimaal 2 meter uit de erfgrens geplant worden. De erfgrens is de grens tussen uw grond en die van de buren. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen: 1. Als de boom niet hoger is dan de schutting die er tussen staat Een boom mag wel dichter dan 2 meter van de erfgrens worden geplant, als er een schutting op de erfgrens staat en de boom hier niet boven uit komt. De buren hebben er dan immers geen last van. Het moet wel gaan om een schutting of anderszins ondoorzichtige erfafscheiding, bijvoorbeeld een stenen muur. 2. Als de buren toestemming hebben gegeven U en uw buren kunnen onderling afspraken maken over hoe dicht uw boom bij de erfgrens wordt geplant. Het is wel verstandig om deze afspraken op papier te zetten, omdat u moet bewijzen dat uw buren toestemming hebben gegeven. Het feit dat de boom er al jaren staat, is niet genoeg. Als de vorige eigenaar toestemming heeft gegeven voor de plaats van de beplanting, kan dit alleen bewezen worden als de toestemming bij het Kadaster is ingeschreven. 3. Als het gaat om openbare bomen De regels voor verplichte afstanden gelden niet als het gaat om bomen die in openbare grond zijn geplant of op een openbaar erf staan. Denk aan bomen in eigendom of beheer van de gemeente of Rijkswaterstaat. Een gemeenteboom mag dus wel tegen de erfgrens aan worden geplant. 4. Als de gemeente andere regels heeft bepaald De gemeente kan bepalen dat een boom toch dichterbij de erfgrens geplant mag worden. Dit staat dan in een zogenaamde ‘verordening’. In een verordening legt de gemeente de regels van de gemeente vast. 5. Als er sprake is van verjaring Als uw buren een boom hebben op minder afstand dan 2 meter, kunt u vragen om de boom weg te halen. Het kan echter zijn dat uw recht om dit te vragen, verjaard is. De boom staat er dan al zo lang, dat hij mag blijven staan. Dit is het geval als er meer dan 20 jaar is verstreken sinds de boom op die plek staat. De termijn van verjaring kan in sommige gevallen 10 jaar zijn. Er moet dan bewezen kunnen worden dat er destijds toestemming is gegeven om de boom op die plek te zetten. Dat kan niet snel bewezen worden en komt dus maar weinig voor. De buren krijgen vervolgens het recht om de boom binnen ‘het verboden gebied’ te mogen laten staan. Dit wordt een erfdienstbaarheid genoemd. Het recht kan vervolgens bij het Kadaster ingeschreven worden.

Bronnen:
http://www.juridischloket.nl/vraagenantwoo...

Er is maar 1 instantie die daar (in jou gemeente) antwoord op kan geven. Dat is het gemeentebestuur van het gemeentehuis in jou woonplaats. Dat verschilt namelijk per gemeente.

De boom 'moet' niet worden gekapt, maar zou kunnen worden gekapt bij overlast zoals hierboven beschreven. Wat ook zou kunnen meewegen is dat de wortels van de boom de schutting na verloop van tijd zal duwen met schade en instabiliteit tot gevolg. Uiteindelijk zou hij zelfs de funering van je huis kunnen ontwrichten als hij daar ook dicht bij staat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100