mag een makelaar je gehuurde kamer binnenkomen en je post openmaken als je niet thuis bent?

Ik huur een kamer via een makelaar en loop nu ongeveer 4 maanden achter met huur. Dat is mijn fout en ik weet dat dat niet correct is. Ik verblijf nu tijdelijk ergens anders om iemand anders te hulp te staan, maar nu heb ik bericht ontvangen van een huisgenoot dat die makelaar dus mijn ruimte is binnengegaan en mijn post open heeft gemaakt? Ze hebben wel telefonisch contact proberen te zoeken, maar ik ben momenteel niet telefonisch bereikbaar.

Mag dit wat zij doen? Ik weet dat ik natuurlijk mijn huur hoor te betalen, maar mogen zij om die redenen mijn kamer binnendringen en post open maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee zeer zeker niet. Binnenkomen mag niet, de eigenaar zou het minstens moeten mededelen, maar toch ook vragen. Post openen is sowieso uit den boze. Zolang jij je post nog niet geopend/ontvangen hebt, valt dat onder briefgeheim.

De verhuurder heeft niet het recht ten alle tijden het gehuurde te betreden. De verhuurder verhuurt het ongestoorde recht om het gehuurde te gebruiken. Dat impliceert dat de huurder(s) het exclusieve recht op het gehuurde heeft/hebben en dat dus de verhuurder niet ten alle tijden (onaangekondigd) binnen mag treden. Het is natuurlijk wel zo dat je als huurder moet meewerken aan herstelwerkzaamheden, inspecties of andere zaken in het belang van het huurobject. Als je verhuurder daarvoor binnen dient te komen en dat wordt netjes aangekondigd, dan heb je zelfs een meewerkingsplicht. Aan jouw geadresseerde post open maken mag hij zeker niet, dat is schending van het briefgeheim. Hoewel beide zaken niet mogen heb je het 'bezoeken' van je kamer wel 'uitgelokt' door je 'onbereikbaar' te maken.

"mag een makelaar je gehuurde kamer binnenkomen en je post openmaken als je niet thuis bent?" Nee, natuurlijk niet! Het openmaken van jouw post is strafrechtelijk verboden en kan als schending van het briefgeheim rechterlijk worden vervolgd, tenzij het strikt noodzakelijk is of door de rechterlijke macht gebeurd. Maar dat is hier dus niet het geval! Ook het binnengaan van de door jou gehuurde ruimte is strafrechtelijk verboden, tenzij het huurcontract conform het opzeggingstermijn (meestal 1 maand) werd opgezegd. Ik raad jou dus ten zeerste aan, jouw post te lezen. Tot slot nog een goed bedoeld advies: probeer de huur zo spoedig mogelijk over te maken, hiermee bespaar jij veel tijd, moeite en kosten.

Bronnen:
http://www.denederlandsegrondwet.nl/935300...

Uiteraard niet. maar als jij onvindbaar bent en nooit reageert op post en telefoontjes van de makelaar dan zou deze met toestemming van de rechter de woning kunnen maken. Maar daar gaan dan deurwaarders of politie mee. En dan nog zou je aangetekend post moeten hebben negeren... Maar dat weet alleen jijzelf. Denk niet dat je heel erg sterk staat mocht je het tot een rechtszaak lateen komen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100