hoe snel kan je ontslagen worden als je een vast contract hebt?

ik hoorde van iemand zeggen dat ze de ontslagrecht versoepelt hebben... wat houd dat in voor de mensen met een vast contract?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit is nog niet ingevoerd, de Eerste Kamer moet het nog goedkeuren. Als dit zo is kan je werkgever je eerst op straat zetten en daarna pas beginnen met de ontslagprocedure.

Als alle plannen worden goedgekeurd (wat ze -ik zeg- gelukkig- nog niet zijn) kun je erg gemakkelijk ontslagen worden door de werkgever. De 'Kunduz-club' (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) heeft het plan opgevat, dat het ontslag straks achteraf worden getoetst en niet vooraf, zoals nu het geval is. "Dat betekent dat een bedrijf geen toestemming meer hoeft te vragen aan uitkeringsinstantie UWV of de kantonrechter om het dienstverband met een werknemer te beëindigen. De ontslagen werknemer kan na een hoorprocedure in het bedrijf naar de rechter stappen als hij of zij het niet met het ontslag eens is. De nieuwe aanpak moet ervoor zorgen dat de ontslagprocedure veel sneller verloopt. Bovendien moet die voor bedrijven stukken goedkoper worden. Op dit moment kent de kantonrechter bij ontslag doorgaans een vergoeding toe gebaseerd op dienstverband en leeftijd. Vooral voor oudere werknemers die al lang bij dezelfde baas zijn, gaat het om hoge bedragen. Zij krijgen soms twee of drie keer het jaarsalaris mee. Voor bedrijven is dit een enorme kostenpost. In de nieuwe situatie zou de ontslagvergoeding beperkt blijven tot een kwart maandsalaris per gewerkt jaar, met een maximum van een half jaarsalaris. Dat geld kan worden ingezet voor scholing of hulp bij het vinden van een nieuwe baan. De verwachting is dat bedrijven sneller nieuw personeel aannemen als ze er ook weer zonder veel kosten van af kunnen. In politiek Den Haag wordt al jaren geruzied over een hervorming van het ontslagrecht. Overigens maakt het Lenteakkoord het voor een werkgever ook weer minder aantrekkelijk om een personeelslid te ontslaan. De werkgever moet namelijk de kosten van de eerste zes maanden van diens WW-uitkering gaan betalen. Aan hoogte of duur van de WW-uitkering verandert niets." Nogmaals: zo ver is het (nog) niet. En hoe het dan verder moet met iemand die volgens die nieuwe regels ontslagen is... tja...

Bronnen:
http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlni...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100