Onlangs is mijn moeder overleden in een verzorgingstehuis. Ze hebben daar een eigen arts. Mag ik die een kopie van het medisch dossier vragen?

Ik kan in een gesprek met de arts vragen stellen over het medisch dossier van mijn overleden moeder. Ik wil het echter op mijn gemak thuis kunnen doorlezen. Moeilijke begrippen kan ik altijd nog via Google vinden. De arts is nogal kort van stof en heeft altijd weinig tijd. Voor mijn verwerking van het verlies wil ik het graag helemaal lezen.
Mag ik een kopie eisen?

Toegevoegd na 20 minuten:
Vergeten te vermelden: Mijn moeder was dement en mijn vader leeft nog. Hij heeft geen behoefte het te lezen.

Toegevoegd na 54 minuten:
Mijn vader was wettelijk gezien haar vertegenwoordiger of hoe zoiets ook heet. Geeft dat dan niet meer recht?
Toen ze nog leefde is er gezegd dat we het dossier mochten inzien onder begeleiding van een arts.

Toegevoegd na 1 uur:
Ze was op het laatst zo ziek dat we zelf ingestemd hebben met het toedienen van morfine. Ik heb geen broers of zusters. (Helaas!) En mijn vader is op dit moment nog herstellende van een 3 dubbele by-pass operatie, daardoor heb ik in de laatste fase alles op me genomen. Ook het contact met de arts. Het is dus allemaal een beetje dubbel.
Overigens allemaal dank voor de goede wensen!

Weet jij het antwoord?

/2500

Allereerst wil ik u sterkte wensen met het verlies van uw moeder. Wellicht is er een eerste contactpersoon die namens uw moeder moet kunnen handelen. Wellicht is dat uw vader maar het kan ook een van hun (andere) kinderen zijn. deze eerste contactpersoon wordt vrijwel altijd als zaakwaarnemer in vertrouwen genomen en heeft inzage in de dossiers wanneer uw moeder daarmee ingestemd heeft of ze dat al niet meer kon. Nu ze overleden is, is het gebruikelijk dat een bij de arts bekende eerste contactpersoon in vertrouwen genomen wordt, de verpleeghuisarts is dan automatisch haar "huisarts "geweest. Bij dementie is er altijd veel verdriet, zowel bij leven als bij het sterven, het lijkt immers of de geest al verdwenen is, iets wat de term dementie ook inhoudt. Mogelijk dat uw vader de eerste contactpersoon was maar er nog niet aan toe is de arts te vragen naar de dossiers. Uit ondervinding weet ik dat in sommige verpleegtehuizen het medisch handelen soms beperkt wordt en zelfs de medicatie SOMS gericht is op een verkort ziekteproces, ik zou dat NIET beweren als ik dat zelf niet heb meegemaakt, via mijn zoon die arts is heb ik eea. toch boven water gekregen. Zonder uw leed te willen vergroten , kan het zijn dat de arts(en) van het tehuis medisch gezien niet alles volgens de regels gedaan hebben en dat dit dan door het gesloten houden van het dossier niet naar "buiten" komt. Het kan dus zijn dat uw vader wel weet heeft vanzaken die hij niet met zijn kinderen wil delen en ook het dossier gesloten wil houden. Het wordt dan verdraaid lastig voor u om inzage te krijgen. mogelijk denkt uw vader er over enige tijd anders over. U zit met (terechte) vragen en uw vader zal in gaan zien dat u voor de verwerking wilt weten hoe alles gegaan is. Ik hoop dat u en uw vader het eens kunnen worden, in dat geval zal de arts inzage moeilijk kunnen weigeren. Nogmaals , het is beslist niet mijn bedoeling, olie op het vuur te gooien, artsen zitten soms in een spagaat, is het handelen het verlengen van het leven of het verlengen van het lijden/sterven. De keuzes die ze soms maken zijn voor niet artsen en al helemaal niet voor betrokken familie goed te begrijpen. het grote verschil tussen theorie en praktijk zorgt voor een hellend vlak waarbij -wat je als arts ook doet- het altijd onjuist lijkt. Ik hoop dat u met geduld en volharding te weten kunt komen wat u wilt weten. Als u nog broer(s) en/of zussen heeft, kan het helpen gezamelijk met de arts te spreken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100