levert nederland veroordeelde uit naar belgie ?

Indien men eerste aanleg (vrijspraak) hoger beroep (3jaar) en cassatie heeft doorlopen in België kan Nederland je dan uitleveren naar België om daar je straf uit te zitten ? ben zelf Nederlander.

Weet jij het antwoord?

/2500

In principe levert Nederland geen eigen onderdanen uit. Maar ik zou in ieder geval voorlopig niet naar of door België gaan als ik jou was. Een simpele verkeerscontrole kan je dan al fataal worden. Toegevoegd na 1 uur: Artikel 4 Uitleveringswet. 1.Nederlanders worden niet uitgeleverd. 2.Het eerste lid is niet van toepassing indien de uitlevering van een Nederlander is gevraagd ten behoeve van een tegen hem gericht strafrechtelijk onderzoek en naar het oordeel van Onze Minister is gewaarborgd dat, zo hij ter zake van de feiten waarvoor zijn uitlevering kan worden toegestaan in de verzoekende Staat tot onvoorwaardelijke vrijheidsstraf wordt veroordeeld, hij deze straf in Nederland zal mogen ondergaan.

Bronnen:
http://www.st-ab.nl/wetten/0291_Uitleverin...

Nederland heeft met sommige landen een uitleveringsverdrag. In dit verdrag zijn een aantal richtlijnen en voorwaarden vastgesteld waaraan voldaan moet worden voordat een verdachte uitgeleverd kan worden. Nederland heeft met de volgende landen een uitleveringsverdrag: Albanië, Andorra, Argentinië, Armenië, Australië, Bahamas, België, Bosnië, Bulgarije, Canada, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Hongarije, Hong Kong, Ierland, IJsland, India, Israël, Italië, Kenia, Kroatië, Letland, Liberia, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malawi, Malta, Mexico, Moldavië, Monaco, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oeganda, Oekraïne, Oostenrijk, Pakistan, Polen, Portugal, Roemenië, Russische Federatie, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje, Suriname, Tanzania, Tsjechië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zweden, Zwitserland Aan de volgende voorwaarden moet zeker voldaan worden: 1. uitlevering kan alleen plaatsvinden als Nederland met die staat een verdrag heeft gesloten. Zonder zo’n verdrag is het uitgesloten dat Nederland iemand uitlevert. 2. het feit waarvoor uitlevering wordt gevraagd moet ook in Nederland strafbaar zijn. Het kan dus niet zo zijn dat iemand wordt uitgeleverd voor feiten waarvan men in Nederland vindt dat ze niet bestraft moeten worden. 3.Er mag niet worden uitgeleverd als iemand al eerder is berecht voor de feiten waarvoor uitlevering wordt gevraagd. Dat zou betekenen dat iemand twee keer voor dezelfde feiten wordt bestraft en dat is in de meeste landen niet toegestaan. Bovendien mag de uitlevering niet worden gevraagd voor feiten die te lang geleden gebeurd zijn. Je kan dus door Nederland aan Belgie uitgeleverd worden, maar het ligt dus aan de voorwaarden of er ook daadwerkelijk iemand uitgeleverd wordt.

Bronnen:
http://www.uitlevering.nl/uitlevering

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100