Ben je verplicht om te antwoorden als de politie gewoon iets aan je vraagt?

Volgens mij staat nergens in de wet dat je verplicht bent antwoorden te geven op vragen van de politie?

Het gaat hier gewoon om ''normale'' vragen. Bijvoorbeeld je bent aan het filmen en er komt een agent aanlopen en die vraagt waarom je filmt. Ik noem maar wat.

Dus geen vragen als: ''Mag ik je ID zien?'' Maar dit spreekt voor zich lijkt me.

Strikt juridisch gezien allemaal he, als fatsoenlijke burger zul je natuurlijk de agent graag helpen. Dat weet ik wel..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, je bent nooit verplicht om antwoord tegeneen op een vraag. Wel ben je verplicht aan een vordering van een agent te voldoen. De vordering kan niet zijn "waarom film je hier?" maar wel, ID toten, doorlopen en dergelijke. De agent zal, als hij/zij goed is, het beleefd vragen. Onder geen beding kan de agent van je vorderen je eigendommen af te geven. Dat proberen ze wel, maar het mag niet. Ook dient de agent zich, tevens op eerste vordering, met een geldig bewijs te legitimeren als agent. Ook als het een geüniformeerde agent is. Als je vindt dat de agent jou onterecht heeft gesommeerd iets te doen of te laten, kan je een klacht bij het politiekorps, of bij de burgemeester indienen.

Ja je bent verplicht om te antwoorden. Zeker in jou voorbeeld. Als jij midden op straat staat te filmen dan is dat een verdachte omstandigheid. De agent zal graag willen weten wat je filmt en waarom, voor de veiligheid. Als jij weigert om te antwoorden maar je gedraagt je wel verdacht dan loop je zelfs de kans om gearresteerd te worden en dan mag je op het bureau uit gaan leggen wat je deed en waarom je niet mee wilde werken.

Je bent niet verplicht tot antwoorden. Je bent geen verdachte en zelfs als een verdachte heb je zwijgrecht. Indien de agent volgens de letter van de wet wilt dat je stopt met filmen of hij vraagt/vordert om te stoppen of weg te gaan van de situatie dan dien je daar gehoor aan te geven. Doe je dat niet dan kan je aangehouden worden

In eerste aanleg is men niet verplicht om een antwoord te geven, echter kan er aanleiding zijn waarom de agent u deze vraag stelt en zou het zelfs mogelijk zijn dat de openbare orde in gevaar is en als men dan onvoldoende gronden heeft de agent u kan verzoeken te vertrekken.

Juridisch gezien hoef je nooit te antwoorden. Je hoeft namelijk niet mee te werken aan je eigen veroordeling. Bovendien moet een agent je van te voren de cautie ,je wijzen op je zwijgrecht, geven wanneer hij vermoedt je te kunnen aanmerken als verdachte van een strafbaar feit.

Je bent inderdaad niet verplicht tot het antwoorden op de agent. Je hebt altijd het recht op zwijgen, wat op sommige gevallen het beste is. De agent kan je wel weg sturen of aanhouden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100