Is een burger verplicht zich onder normale, onverdachte omstandigheden te legitimeren?

De persoon is geen verdachte, de veiligheid is niet in het geding, hij is geen getuige en verder heeft de persoon zelf ook geen strafbaar feit begaan. Er is bovendien geen sprake van een speciaal gebied waar ze preventief vanalles mogen doen.

Even voor de duidelijkheid 2 kerntaken van de politie:
-Handhaving openbare orde vervalt, veiligheid immers niet in het geding. Kun je breed opvatten maar hier laten we het bij.
-Opsporing strafbare feiten vervalt ook, persoon in kwestie immers geen verdachte in zaak.

Leuk die identificatieplicht, maar: ''toezichthouders mogen u niet zonder reden naar een identiteitsbewijs vragen''.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Artikel 2 van de Wet op Identificatieplicht stelt dat: "Een ieder die de leeftijd van veertien jaar heeft bereikt, is verplicht op de eerste vordering van een ambtenaar als bedoeld in artikel 8a van de Politiewet 1993, een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 ter inzage aan te bieden. Deze verplichting geldt ook indien de vordering wordt gedaan door een toezichthouder." De vraag is dus: ja een burger heeft een toonplicht als de politie daarom vraagt. Maar de politie heeft wel degelijk in zijn ambtsinstructie staan dat zij om legitimatie vragen als zij daar redelijke gronden voor heeft. Het is natuurlijk wel zo dat de politievrouw of -man daar zelf een zekere vrijheid in heeft. En je hebt er altijd wel een paar bij die gebruik maken van de (bredere) bevoegdheid in de wet (want die gaat boven de ambtsinstructie).

Kort antwoord? Nee, dat ben je niet. Natuurlijk kunnen die gasten wel altijd wat verzinnen en het je lastig maken. En sommige van die gasten zijn zo. Overigens is legitimeren iets anders dan je identificeren. Met Legitimeren bewijs je dat je iets mag, maar daar hoeft niet perse bij te staan wie je bent. Met identificeren bewijs je wie je bent, en eventueel waar je woont. Toegevoegd na 12 minuten: Onderstaand antwoord klopt dus niet, uit het wetboek van stafvordering artikel 28: Iedere opsporingsambtenaar is bevoegd den verdachte naar zijn naam, voornamen, geboortedatum, geboorteplaats, adres waarop hij als ingezetene in de basisadministratie persoonsgegevens staat ingeschreven en woon- of verblijfplaats te vragen en hem daartoe staande te houden. En dan wanneer ben je pas verdacht? Wetboek van strafvordering, artikel 27: Als verdachte wordt vóórdat de vervolging is aangevangen, aangemerkt degene te wiens aanzien uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan enig strafbaar feit voortvloeit.

Bronnen:
http://www.wetboek-online.nl/wet/Sv/27.html
http://www.wetboek-online.nl/wet/Sv/52.html

Strikt volgens de wet mag een diender daar altijd naar vragen, en ben je strafbaar als je je niet kunt identificeren. NB: legitimeren is de verkeerde term!! De Tweede Kamer had destijds bezwaren tegen deze wet, waarbij bijvoorbeeld ook werd verwezen naar de persoonsbewijzen tijden de Tweede Wereldoorlog. De minister bezwoer dat er slechts naar een identiteitsbewijs zou worden gevraagd als daar een goede reden voor was. Zowel de politie als de rechter hebben daar geen boodschap meer aan, en weer zijn we een stapje dichter bij de politiestaat gekomen. Zo gaat dat dus in Nederland.

Nee, niet legitimeren, wel identificeren. Politie en toezichthouders, zoals conducteurs en arbeidsinspecteurs, mogen naar uw identiteit vragen. Ook zorgverleners en werkgevers mogen uw identiteit controleren. Alleen bepaalde toezichthouders mogen op straat om een identiteitsbewijs vragen. Personen die uw identiteit mogen controleren zijn: politieagenten; conducteurs in het openbaar vervoer; buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) zoals inspecteurs van de Arbeidsinspectie of boswachters. Deze toezichthouders mogen u niet zonder reden naar een identiteitsbewijs vragen. Situaties waarin dit mag zijn bijvoorbeeld: * verkeerstoezicht (bijvoorbeeld als een fietser door rood licht rijdt); * handhaving van de openbare orde (de veiligheid is in het geding); * opsporing van strafbare feiten. Die laatste twee punten kunnen dus voor de toezichthouder * juist wel * een reden zijn om jou je identificatiebewijs te laten zien, ook al heb jij zelf geen idee waarom. Want toezichthouders kunnen bijvoorbeeld best het idee hebben dat jij er ongeveer uit ziet als die verdachte die zij aan het zoeken zijn. Jij bent geen verdachte. Maar ze zoeken iemand, die aan een bepaalde omschrijving voldoet. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/identificatieplicht?ns_campaign=Thema-openbare_orde_en_veiligheid&ro_adgrp=Paspoort_en_identificatie_identificatieplicht&ns_mchannel=sea&ns_source=google&ns_linkname=%2Bidentificatieplicht&ns_fee=0.00

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100