Als de milieu politie zonder huiszoekingsbevel je huis betreed. Wat kan je er mee bereiken als je daar een melding/aangifte van doet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kunt eventueel schadevergoeding krijgen, mits je concrete schade kunt aantonen. Als er bewijs is verzameld voor een strafrechtelijke of bestuurlijke procedure, kun je met een klacht of aangifte proberen te bereiken dat het bewijs niet tegen je mag worden gebruikt. En het kan een prettige gedachte zijn dat dit onrechtmatige optreden aan de kaak wordt gesteld. Overigens zou ik alle feiten moeten kennen om zeker te weten dat het optreden inderdaad onrechtmatig was.

Het eerste wat je bereikt met het doen van aangifte is dat er een onderzoek wordt ingesteld door het openbaar ministerie naar de toedracht van de gang van zake, hieruit kan volgen dat de opsporingsambtenaren uit hun functie worden ontheven en er ontslag zal volgen. Als bij het betreden van de woning zaken zijn aangetroffen waarvoor proces-verbaal voor op is gemaakt maar het zaken betreft die een binnentreding zonder bevelschrift niet rechtvaardigen zullen deze geseponeerd worden. Echter als een opsporingsambtenaar bij u aan belt, zich identificeert als zijnde in functie en u laat hem binnen (al dan niet op zijn verzoek) is het geen binnentreding waarvoor een bevelschrift noodzakelijk is, treft hij dan een overtreding aan zonder dat hij iets hoeft te zoeken mag hij verder gaan met zijn onderzoek naar mogelijk meerdere overtredingen zonder een een bevel tot doorzoeking.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100