Mag iedereen zichzelf tot magnetiseur verklaren?

En er dan geld voor vragen in (therapie-)sessies, met de belofte dat ze werkelijk iets magnetiseren?

Uiteraard kunnen ze vantevoren zeggen dat ze geen garanties kunnen bieden, of dat er geen meetbaar resultaat hoeft te zijn, of dat je tot in lengte van dagen moet langskomen om verbetering waar te kunnen nemen... Maar ja, een psychologish gezond mens trapt daar toch niet in dan?
Als je een auto koopt wil je toch ook de fysieke garantie dat je de auto meekrijgt? Daar is 't toch ook verboden om te liegen, en een virtuele auto mee te geven?

Let op: ik zeg dus niet dat er geen magnetiseurs bestaan die werkelijk iets kunnen 'magnetiseren'. Alleen dan moeten ze wel een belofte kunnen maken, en die bewijsbaar na kunnen komen. Anders is er toch sprake van oplichting?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat mag, en ja, het is wel oplichting. Iedereen die iets verkoopt dat ie niet waar kan maken is een oplichter.

ja, dat mag, en nee, het is geen oplichting. zelfs van een specialist in het ziekenhuis kan je geen garantie vragen. bovendien denk ik dat veel magnetiseurs menen serieus bezig te zijn, en mensen te helpen. ook vind ik dat mensen wel een soort onderzoeksplicht hebben voor ze aan een therapie beginnen. blijkbaar voorziet het uiteindelijk toch in een behoefte bij mensen. in de alternatieve hoek krijgen mensen bovendien veel aandacht, en daar kikkeren ze vaak al van op.

Ja dat mag, het is niet beschermd, die titel of beroep... En je je mag er geld voor vragen... En zoals met alle mensen die iets leveren, komt het voor dat je niet tevreden bent en komt het voor dat je wel tevreden bent... Daar is de magnetiseur geen uitzondering op...

hmm moeilijke vraag, ik denk als je echt aan kunt tonen dat je het kan, je jezelf wel zo mag noemen en er ook geld voor mag vragen. En wanneer ben je psychologisch gezond? Mensen die nergens in geloven? wat betreft alternatieve geneeswijze..?

Het is geen beschermde titel, dus dan mag het. En iedereen kan zelf bepalen of hij er wel of niet in gelooft. Er zijn natuurlijk grenzen, zoals bijvoorbeeld in de zaak van Jomanda en Sylvia Millecam. Je bent pas een oplichter als je bewust allerlei onzinritueeltjes met iemand doet, zelf heel goed weet dat ze onzin zijn maar toch je cliënten er geld om vraagt. Als je niet het doel hebt iemand geld afhandig te maken, maar serieus iets kan, of in ieder geval ervan overtuigd bent dat je iets kan, dan zul je over het algemeen niet zomaar als oplichter worden veroordeeld. Het OM moet hard maken dat jij een oplichter bent, en dat kan deze in het eerste geval veel gemakkelijker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100