Worden gestolen auto's altijd verbeurd verklaard en gaat de opbrengst naar de staatskas?

Ik heb gehoord dat als je een auto koopt die gestolen is je niet alleen de auto kwijt bent en je geld maar ook nog eens de verzekeringsmaatschappij het geld terug moet betalen wat zij aan de verzekerde hebben betaald. Je hebt dan een driedubbele strop, geen auto, geen geld en een schuld.

Maar wat gebeurt er dan met de auto, wordt die door het rijk geveild en vloeit de opbrengst daarvan in de staatskas?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Raar maar waar: als je een auto koopt dien je te onderzoeken of het allemaal klopt. Zelfs al is de auto heel netjes omgekat, dan nog had je dat moeten zien, vindt de rechter, en word je gezien als heler. Verzachtende omstandigheid kan zijn dat het moeilijk te zien was, dus je krijgt geen straf. Maar de auto ben je wel kwijt, en die gaat in principe terug naar de echte eigenaar. Of diens verzekeringsmaatschappij, als ze al hadden uitgekeerd. Domeinen heeft daar niets mee te maken. Daar komen spullen terecht die in beslag zijn genomen door de belastingdienst en zo, en de opbrengst is voor de staat.

Dat ligt eraan of het aannemelijk is dat je kon weten dat de auto gestolen was. Als jij een auto koopt voor 1500 euro terwijl de normale dagwaarde 20000 euro is had je dat kunnen weten bijv. Toegevoegd na 5 minuten: Vooral het laatste stukje tekst is van belang op jouw vraag

Bronnen:
http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/frag...

Als jij een auto koopt waarvan je weet of had kunnen weten dat deze afkomstig is van diefstal mag op basis van artikel 36 wetboek van strafrecht de auto ontnomen worden. Je dient door de aankoop van de auto een gewin hebben, heb jij de auto echter gekocht van een persoon / bedrijf dat je als betrouwbaar mag beschouwen en aantoonbaar een prijs voor de auto hebben betaald die conform de dagwaarde is dan wordt de aanschaf van de auto niet gezien als heling, zeker niet als je hem hebt gekocht van een voor jou vreemd persoon. Ook is van belang hoe vaak de auto tussen het moment van diefstal en koop door jou reeds verhandelt is, koop je hem rechtstreeks van de dief kan de verzekeringsmaatschappij / vorige eigenaar zonder enige vergoeding de auto terug vorderen, jij dient dan de aanschafprijs op de dief te verhalen. Is de auto al vaker verhandelt is ook de terugvordering door het persoon waarbij de auto gestolen is niet mogelijk. Als de dief van de auto niet bekend is / wordt kan inderdaad het door de verzekeringsmaatschappij het uitgekeerde bedrag op de heler verhaald. De goederen die ontnomen zijn worden regelmatig verkocht door de dienst domeinen te Soesterberg, de opbrengsten vloeien na aftrek van kosten in de kas van de belastingdienst.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0001854/voll...
http://www.domeinenrz.nl/domeinenrz_nl/0b4...
http://www.om.nl/onderwerpen/ontneming_%28o_a/
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/st...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100