Mag ik zomaar een kraampje voor mijn huis zetten en spullen verkopen ?

Ik ruim regelmatig mijn huis op. En ik dacht zo aan die Amerikanen die een garagesale doen. Vanuit hun garage spullen verkopen. Nou heb ik geen garage, maar ik dacht, mag ik een kraampje in mijn voortuin zetten en op die manier mijn spullen verkopen ? Het is een huurhuis. Het gaat er niet om of ik iets verkoop of niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat mag! zolang je het kraampje op je eigen terrein houdt dus niet op de openbare weg. Vanuit je eigen huis (gehuurd of eigendom maakt niet uit), de tuin maakt daar ook deel van uit, is iedereen vrij om te doen wat hij wil, dus ook (eigen) spullen verkopen. Zolang je maar geen overlast veroorzaakt voor buren/ omwonenden. En dan nog zal die verkoop op zich niet verboden kunnen worden, alleen de overlastgevende activiteit. Voor kraampjes die je op de openbare weg plaatst moet je vergunning of ontheffing vragen, maar dat wordt over het algemeen niet verleend of gegeven. Die zgn. garage sales worden ook hier in Nederland steeds populairder en trekken veel publiek. Het is superleuk om te doen en je zal verbaast zijn wat men nog voor je spullen geeft. Zo heb ik zelf 30 jaar geleden eens zo'n sale gedaan met baby spullen... van kleertjes tot kinderkamer accessoires. In 2 dagen waren we los! Ik zeg...DOEN!

Dat mag je alleen op koninginnedag zonder vergunning.

Is afhankelijk van wat voor kraam je hebt. Gebruik je een tent of een paar tafels als kraam is er niet veel aan te doen als de kraam geheel in je voortuin staat en de mensen die iets willen kopen ook daadwerkelijk op het door jou gehuurde grondgebied moeten komen. Gebruik je een officiële marktkraam heb je iets moeten huren of kopen om de verkoop gestalte te doen geven en kan de gemeente het aanmerken als een georganiseerde verkoop die een vergunning behoeft. Moeten de mensen op de weg (voetpad / trottoir) blijven staan om iets te kopen kan er een proces-verbaal uitgereikt worden op grond van artikel 5 van de WVW, je levert namelijk dan een obstructie aan het verkeer waardoor het verkeer in gevaar kan komen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100