Heeft de man recht op een bijstandsuitkering? Zie uitleg

Als man en vrouw niet in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, en de vrouw een eigen huis heeft. Kan de man dan een bijstanduitkering krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het totale gezinsinkomen onder het sociaal minimum zit (dus ook het inkomen van de vrouw hier niet bovenuit komt), de overwaarde van het huis lager is dan 48.000 euro, ze geen extra hypotheek af kunnen sluiten en niet verwacht kan worden dat ze het huis verkopen (bijvoorbeeld in de situatie waarin de woonlasten voor een huurhuis net zo hoog zouden zijn als de huidige lasten) EN ze in het huis wonen, zouden ze in aanmerking kunnen komen voor Bijstand. Als de overwaarde hoger is dan de genoemde 48.000 euro, kan in sommige gevallen ook Bijstand worden verstrekt, maar dan als lening. In andere gevallen zal eerst het huis verkocht moeten worden, en zal ingeteerd moeten worden op het eigen vermogen voordat ze in aanmerking kunnen komen voor Bijstand. Dat er al of niet in gemeenschap van goederen getrouwd is, maakt niets uit voor de Wet Werk en Bijstand. Of er al dan niet getrouwd is ook niet, samenwonenden worden voor de wet gelijkgesteld aan gehuwden. Ook als een paar niet in gemeenschap van goederen getrouwd is, zijn ze verplicht om elkaar te onderhouden. Binnen de wetgeving die sinds dit jaar van kracht is, geldt dat zelfs voor inwonende kinderen die 18 jaar of ouder zijn.

Nee, Vanaf 1 jan. 2012 kijkt men naar het gezinsinkomen uit mijn hoofd: Dit mag 1330 (en misschien een tientje meer of minder) per maand zijn. Verdient de dame meer, dan heeft de man helaas geen recht. Dit geld ook voor samenwonend.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100