als iemand bij je voordeur uitglijd ben je dan aansprakelijk ervoor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het jouw grond is, dan is het je eigen verantwoordelijkheid. Je kan niet iemand anders de schuld geven!

Nee daar ben je niet aansprakelijk voor, je mag zelf weten wat je met jouw grond doet, je hoeft het niet van glad ijs te ontzien. Als die persoon dan uitglijd is het EIGEN SCHULD (dikke bult).

Nee, dit valt onder eigen risico. Soort van.

Ja, u bent verantwoordelijk als iemand bij uw voordeur uitglijdt, tenzij u bij het begin van uw tuin c.q. terrein een bordje hebt staan "betreden op eigen risico ". Of via een verbodsbordje Art.461 SR als u niemand op uw terrein wil, dan is het risico voor de betreder van uw terrein. Anders kunt u op nalatigheid aangesproken worden voor de ontstane schade / letsel. Ik weet niet meer precies, ik meen ergens in 1977, werd door de gemeente verplicht gesteld doormiddel van de APV dat mensen hun stoep voor hun huis ook sneeuw / ijs vrij moesten maken. Dit werd echter aangevochten door iemand en stelde dat de burger daarvoor al betaalde aan de gemeente via belastingen voor de openbare weg. Hij heeft deze rechtzaak gewonnen, dus dat is niet verplicht. Toegevoegd na 2 minuten: ps. APV= algemene politie verordening Toegevoegd na 4 uur: Sorry politie moet PlAATSELIJKE zijn. Met dank aan Walter. Toegevoegd na 1 dag: Even praktisch kort en bondig. Alle openbare gewone wegen / paden staan op de wegenlegger, deze kunt u inzien bij uw gemeente. Staat uw tuinpaadje er niet op dan is art.1382 en 1383 voor u van toepassing. http://www.elfri.be/grondregels-aansprakelijkheidsrecht Toegevoegd na 2 dagen: De bovenstaande Artikelen waren dus voor België (met dank aan theodbn) Deze zijn voor Nederland; Betreffende uw rechten: http://www.wetboek-online.nl/wet/Burgerlijk%20Wetboek%20Boek%205/22.html Betreffende aansprakelijkheid (met dank aan jooan) http://www.wetboek-online.nl/wet/Burgerlijk%20Wetboek%20Boek%206/174.html

Ook het tuinpad naar de voordeur wordt gezien als een stukje openbare weg als de ingang van uw tuin niet is afgesloten met een hekwerk. De eigenaar van de weg is verantwoordelijk voor de toestand van dat stukje weg echter hoeft de wegbeheerder tegenwoordig geen voorzorgsmaatregelen te treffen om er voor zorg te dragen dat door weersomstandigheden geen ongelukken gebeuren, daar is de gebruiker zelf verantwoordelijk voor. Is de oorzaak van de glijpartij echter veroorzaakt door slecht onderhoud van het wegdek / pad is de wegbeheerder aansprakelijk voor de geleden schade. Is uw voordeur gelegen direct aan de weg (trottoir) is de gemeente verantwoordelijk voor het onderhoud van het voetpad en niet de aanwonende zoals WHuls al heeft omschreven Toegevoegd na 2 minuten: PS. Mocht het pad naar de voortuin afgesloten zijn door een hekwerk heeft in principe er niemand iets te zoeken en is de gebruiker van het pad, ook bij een slecht onderhouden pad, zelf verantwoordelijk. Toegevoegd na 2 dagen: Nog even een aanvulling in het kader van het gelijkheidsbeginsel zoals dat verankert is in onze grondwet: Als je op een weg met een auto tegen een lantaarnpaal aanschuift door de gladheid, veroorzaakt door weersomstandigheden, is de wegbeheerder niet aansprakelijk voor de geleden schade / letsel, hoe kan dan schade / letsel die een voetganger oploopt onder dezelfde omstandigheden wel verhaalbaar zijn op de wegbeheerder?

Als dat uitglijden te wijten is aan een nalatigheid van jou tegenover wettelijk bepaalde regels aangaande het onderhouden van jouw stoep dan kan men jou aansprakelijk stellen. Heb jij er echter alles aan gedaan om jouw stoep naar de wettelijke normen ijsvrij, sneeuwvrij, rommelvrij of vrij van wat dan ook te houden dan komt de aansprakelijkheid bij de uitgegleden persoon of diens verzekering te liggen. Bovendien zijn er op elke regel uitzonderingen zoals bij extreem en onverwacht vriesweer. Bijvoorbeeld: Jij vertrekt 's morgens naar jouw werk of naar waar dan ook en je hebt er geen flauw benul van dat het gaat sneeuwen of vriezen. Tijdens jouw afwezigheid begint het plots extreem te sneeuwen of te vriezen en jij hebt dus niet de kans gehad om jouw stoep ijsvrij of sneeuwvrij te maken dan kan jij je beroepen op overmacht. In de praktijk worden dit soort zaken doorgaans in der minne of via de verzekering opgelost. Succes ermee!

In Nederland is er geen verplichting om de stoep voor je voordeur sneeuwvrij te maken. Zoals al gezegd is dat uit de APV geschrapt. In Berlgie ligt het anders. Daar is het sneeuw- en ijsvrij houden van de stoep door de burger opgenomen in de stedelijke politiecodex, legt persvoorlichter Dirk Delechambre van de gemeente Antwerpen uit. Bij herhaaldelijke vaststelling krijgt de burger of winkelier een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) tot maximaal 250 euro. Dat zou kunnen betekenen dat als je in Belgie woont je misschien wel aansprakelijk gesteld kan worden als je je niet aan de stedelijke politiecodex hebt gehouden.

Vroeger waren burgers verplicht om hun inrit en stoep sneeuwvrij te maken. De afgelopen jaren is die bepaling uit de meeste Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV’s) verdwenen, omdat hij niet te handhaven bleek. Bovendien zou de verplichting om de eigen oprit sneeuwvrij te houden ‘verplichte arbeid’ zijn en daarmee in strijd met het internationaal recht. Andere gladheidsbepalingen zijn veelal wel blijven bestaan, zoals het verbod om bij strenge vorst je auto te wassen of water de weg op te laten lopen. In de huidige situatie is de burger dus meestal niet aansprakelijk als iemand voor zijn deur door gladheid ten val komt en letsel oploopt. Maar wie gladheid veroorzaakt, is strafbaar en aansprakelijk voor de eventuele schade die door de gladheid wordt veroorzaakt. Elke gemeente heeft zijn eigen APV. Als u precies wilt weten welke regels er bij u gelden, raadpleeg dan de website van uw gemeente. Je bent wel verantwoordelijk als JIJ de veroorzaker bent van een gevaarlijke situatie door bv je auto te wassen tijdens vorst, maar dat er door het weer een situatie ontstaat die voor anderen je toegang naar je huis moeilijker maken kun jij niets aan doen. Een derde heeft ook zijn eigen verantwoordelijkheid en weet nav nieuwsberichten dat het glad kan zijn. Overigens is dit een discussie die al enkele jaren loopt nadat in het APV de plicht van het schoonmaken van je stoepje niet meer verplicht werd. Ook Balkenende riep in 2010 de burgers op hun stoepje schoon te vegen hetgeen de nodige reacties gaf of hij zijn eigen stoepje ook wel schoon hield. Toegevoegd na 13 minuten: Overigens leuk detail dat de ervaring van bv postbodes is dat ze vaker uitglijden over geveegde stoepjes dan plaatsen waar niets gedaan is.

Bronnen:
http://www.srkrechtshulp.nl/cms/nieuwsberi...
http://www.telegraaf.nl/binnenland/5744451...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100