Mag een kindsdeel opgemaakt worden door de overgebleven ouder?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Helemaal fout hierboven. Als de ouders in gemeenschap van goederen zijn getrouwd IS de helft van de overblijvende ouder, hij/zij erft slechts een kindsdeel. Daarbij is het meestal zo dat de overblijvende ouder HET BEHEER krijgt over de erfenis van de kinderen, en dus een schuld aan de kinderen heeft. Als hij/zij dat vermogen vervolgens gebruikt (verbruikt), kan die schuld niet worden afgelost uit de erfenis van die tweede ouder. Maar dan erf je ook die schuld, en die kun je wegstrepen tegen de vordering die je had. Oftewel: je krijgt je erfenis pas als ook de tweede ouder is overleden, en als er dan niets meer is, jammer dan. Het kan goed scheef lopen als de erfgenamen niet dezelfde zijn, bijvoorbeeld bij kinderen uit een eerder huwelijk. In dat geval is het heel verstandig tijdig naar de notaris te gaan, en er voor te zorgen dat de erfgenamen niet met problemen worden opgezadeld. Nog een probleem dat vaak voorkomt: als erfgenaam moet je successierecht betalen, terwijl je op dat moment nog niets hebt gekregen. De langstlevende ouder houdt het immers in beheer. Des te zuurder als die alles dan ook nog opmaakt. Je kunt niet al te ingewikkelde vragen stellen bij de notaristelefoon, zie de link. Toegevoegd na 9 minuten: Zie de link. Daar zijn meer details te lezen. Toegevoegd na 13 minuten: Notaristelefoon: 0900 3469393 (€ 0,80 p.m.).

Bronnen:
http://www.fiscalert.nl/2007/05/geld_bespa...

1 kindsdeel wel. Bij een erfenis krijgt de ouder de helft + 1 kindsdeel Toegevoegd na 4 minuten: Bij 1 kind is dit deel 25% bij 2 kinderen c/a 17% bij 3 kinderen 12.5% bij 4 kinderen is dit deel 10% Toegevoegd na 4 uur: Toevoeging na 4 minnen .... Alleen de legitieme porties mogen door de kinderen opgeeist worden. Al het zwarte waar die zwarte taartpunt 1 kindsdeel symboliseert is voor de overgebleven echtgenoot.....En mag derhalve gewoon genuttigd worden.

Bronnen:
http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Erven/e...

In een langst levende testament wordt de langstlevende ouder eigenaar van de bezittingen indien de ervenis hoog is zal de langst levende ouder de successie rechten over de kindsdelen en het eigen erfdeel betalen. Als na het overlijden van de langstlevende er geld overblijft is het kindsdeel dat niet hoger is dan de betaalde successie rechten vrij te ontvangen. Als er niets meer is heb je pech gehad.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100