Vanochtend naderde ik een zebrapad. Uit tegenovergestelde richting kwam een jogger. Wie is fout als die persoon plotseling oversteekt?

Persoon stak net voor de auto over.
Het was een 30 km. zone, dus je staat wel op tijd stil.
Maar wat als je er tegenaan komt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De jogger was fout maar omdat te bewijzen zal je het geheel op dienen op te nemen. Het RVV1990 geeft aan dat alleen mensen die aangeven te willen oversteken voorrang genieten, een persoon die uit tegengestelde richting aan komt lopen / rennen, geeft niet te kennen dat hij wil oversteken als hij zo het V.O.P. (zebrapad) op rent. Rechtspraak leert ons dat ook een rechter vind dat het persoon duidelijk de weg naar het VOP moet hebben ingezet wil hij van deze voorrangsregeling gebruik kunnen maken (fietser stapt af en loopt direct het VOP op om over te steken).

Als jij de automobilist bent dan ben jij verantwoordelijk. Bij een zebrapad heeft een voetganger altijd voorrang.

Als het tot een confrontatie komt, dan is de weggebruiker op wielen degene die zich niet aan de regels heeft gehouden. Echter zal in de praktijk iedere slimme jogger weten dat niemand kan ruiken waar hij heen gaat en van te voren al een paar keer kijken of oogcontact zoeken, zodat de medeweggebruiker bedacht is op een manoeuvre over het zebrapad. Uit voorzorg zou je natuurlijk wel extra op de jogger kunnen letten. Mensen kijken over het algemeen daar waar ze heen willen. Hieruit zou je op kunnen maken welke kant hij op wil gaan. Bij twijfel stapvoets gaan rijden of zelfs stilstaan!

Ik snap de vraag niet helemaal. Rijd je zelf in een auto neem ik aan? Als je een zebrapad nadert als automobilist, komen de voetgangers van links of rechts dus niet uit tegenovergestelde richting. Ow wacht ik begrijp wat je bedoeld:?. Als die persoon zich ineens een kwartslag draait en de weg alsnog oversteekt? Voetgangers gaan voor In artikel 49, lid 2 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) staat "Bestuurders moeten voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig, die op een zebrapad oversteken of kennelijk op het punt staan dit te doen, voor laten gaan." Dit houdt in dat bestuurders niet alleen voetgangers voor moeten laten gaan die al op het zebrapad zijn, maar ook hen die willen gaan oversteken. Deze regel geldt voor alle bestuurders. De enige uitzondering op deze regel wordt gemaakt voor bestuurders van militaire colonnes en voorrangsvoertuigen. Dus je had wel gelijk, wist ik zelf ook niet! Toegevoegd na 6 minuten: http://www.youtube.com/watch?v=MOmGEsp2E1c&feature=related

Een jogger, wandelaar of fietser wordt in het verkeer altijd gezien als "zwakkere"en daardoor trek je als automobilist altijd aan het kortste eind. Ook al is het nóg zo'n onhandige/onbeschofte actie van de zwakkere, als er een aanrijding plaats vindt, is de automobilist verantwoordelijk. Je ziet ook vaak fietsers plotseling de weg oversteken zonder hun hand uit te steken, zo gevaarlijk, maar net zo brutaal zou ik haast zeggen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100