Mag een tandarts een product aanprijzen?

Vandaag bij de tandarts stond er een grote bak met proefmonsters Oral-B tandpasta op zijn werktafel, en na afloop kreeg ik er eentje mee, samen met een bon van de Etos voor 50% korting op een grote tube. Mag dat? Ik heb het geweigerd, en gezegd dat ik het een rare vermenging van gezondheid en commercie vind, maar dat kon de tandarts niet begrijpen. Ik neem aan (al heb ik dat niet gevraagd) dat Oral-B de tandartsen voor deze promotie betaalt, en als dat zo is voelt dat heel raar. Ik weet nu niet of de andere adviezen die de tandarts mij gaf vooral voor hem financieel gunstig zijn, of dat het zuiver om mijn gezondheid gaat. Overtreedt hij de regels?

Toegevoegd na 9 uur:
Van de tandarts kreeg ik ook een aantal punten mee waar mijn elektrische tandenborstel aan moet voldoen. Even gegoogled, en wat denk je? Ik kan alleen tandenborstels van Oral-B vinden die aan alle punten voldoen. Nu zit ik dus precies in de situatie die ik hierboven beschreef, namelijk dat ik niet weet wat de drijfveer van mijn tandarts is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

zolang het niet om recept geneesmiddelen gaat mag een tandarts reclame maken, dus tandpasta is geen probleem, bij geneesmiddelen zonder recept moet hij zich wel aan regels houden, hij heeft de proefverpakkingen gratis gekregen, maar dat wil niet zeggen dat hij ook een financiele vergoeding ontvangt.

Ja dit mag. Het is al bekend dat grote bedrijven geld geven aan tandartsen om hun producten aan te bevelen. Het zijn ook meestal goede producten dus dit schaadt je gezondheid niet. Ik had dit een tijdje geleden ook, toen kreeg ik ook 50% korting op mondwater van Parodontax. Ik zeg het wel zelf, het was een goed product, dus ben wel blij met zijn advies. Ondanks dat het ook goed was voor hem :p

Iedere huisarts wordt door de pharmacie benaderd om hun geneesmiddel voor te schrijven. Dus tandpasta mag een tandarts zeker aanprijzen.

Ja, natuurlijk mag dat. Het zou dom zijn van die tandarts om een artikel aan te prijzen wat geen goed artikel is. Het gebeurt bij heel veel zaken. Denk aan een kattenpension die proefpakketjes Royal Canin aan de klanten geeft of aan een winkel die van een bepaald artikel een proefdag houd. Zo zijn er vele voorbeelden. De tandarts zelf verdiend er waarschijnlijk niets aan. Kan natuurlijk wel zelf ook de kortingbon verzilveren. De kracht van reclame........

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100