Krijgt een rijschool een boete als een leerling te hard rijd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

de rij instructeur is in alle gevallen aansprakelijk, aangezien hij degene is die de wettelijke bestuurder van het motorvoertuig is. de rij instructeur heeft zijn eigen koppel, rem en gaspedaal, en hij kan schakelen en sturen door het stuur en de pook te pakken. hij heeft dus volledige controle over het voertuig, mocht dit nodig zijn. het licht er natuurlijk aan welke fout de leerling maakt, maar over het algemeen is de politie mild tegenover beginnend bestuurder. ze zullen er dan ook geen probleem van maken als je b.v. een keer te ver over de stopstreep tot stilstand komt. maar als je met 120 over een binnenweggetje rijdt waar je eigenlijk 30 mag, ja, dan zijn de rapen gaar. maar ook dan is de rij instructeur de wettelijke bestuurder, en is hij dus degene die zijn rijbewijs kwijtraakt. anders ben je in een lesauto aan het joyriden. wel is het zo, dat als de leerling willens en wetens een ongeluk heeft veroorzaakt, en de instructeur heeft proberen in te grijpen, kan de leerling hiervoor aansprakelijk worden gesteld. waarbij ik les, kan dit worden aangetoond d.m.v. camera´s in de auto, die alles opnemen en ook alles vastleggen. Toegevoegd na 4 minuten: naar mijn weten geldt dit ook voor het C, D en E rijbewijs, maar hoe dit met A is, weet ik niet.

Bronnen:
mijn rij instructeur vertelde dit aan mij...

Ja. De rijinstructeur moet erop letten dat de leerling(e) niet te hard gaat en zo wel, bijremmen.

Nee. Degene achter het stuur krijgt de boete, hoe dan ook. De bestuurder is degene die te hard rijdt, niet de instructeur. Hij of zij moet wel opletten, maar de leerling nog veel beter! Zou wat zijn als ik mijn moeder de schuld zou kunnen geven voor het feit dat ik te hard reed terwijl zij naast me zat en niet op mijn snelheid lette!

Omdat de leerling nog niet in het bezit is van een rijbewijs is de instructeur de feitelijke bestuurder en verantwoordelijk wat er gebeurd. Bij staande houding zal de instructeur de bekeuring krijgen. Bij flitsen de rijschool maar die kan dat dan verhalen op de instructeur.

De rijinstructeur is de enige die verantwoordelijk gehouden kan worden voor het feit de leerling te hard rijdt. Hij is degene die in moet grijpen wanneer de leerling het gas te diep in trapt. Hij beschikt over rem-,koppelings- en gas-pedaal en is dus in feite de bestuurder van de auto en niet de leerling. De leerling staat onder zijn toezicht en dus is hij verantwoordelijk en krijgt dan ook de boete voor overtredingen. Toegevoegd na 1 minuut: Hij krijgt de boete omdat hij de leerling toestaat de wet en regelgeving te overtreden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100