Hoe gaat een arrestatie van een ouder met een klein kind in zijn werk?

Als de politie een persoon moet aanhouden, en die persoon heeft op dat moment een klein kind bij zich, hoe gaat dat dan in zijn werk? Neemt de politie het kind ook mee? Los of in een kinderstoeltje? En wat als er geen andere familie van het kind te bereiken is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Niet dat ik er het fijne van weet, maar over het algemeen zal de politie rekening houden met de aanwezigheid van het kind, en bijvoorbeeld als dat kan, voorkomen dat de ouder geboeid wordt voor de ogen van hun eigen kind. Zolang iemand meewerkt aan de arrestatie, kan dat ook. De politie zal nooit een kind alleen achterlaten als er niemand is om voor het kind te zorgen. Hoe het zit met een eventueel kinderstoeltje weet ik niet, ik denk dat men in z'n algemeenheid zal proberen om een kind (eventueel op een later tijdstip, waarbij dan een agent bij het kind blijft) in een kinderstoeltje te vervoeren. Als er geen familie van het kind te bereiken is, en ook geen vrienden of kennissen van de ouder(s) die ervoor kunnen zorgen, zal Jeugdzorg ingezet worden om een tijdelijk opvangadres te zoeken.

Tijdens de arrestatie gaat de politie rucksichtlos te werk, het maakt hen niet uit of er een kind bij is of niet, zo nodig gebruiken ze geweld of een der wapens. Na de arrestatie wordt er pas aandacht aan het kind geschonken, indien er geen directe familie te bereiken is wordt jeugdzorg ingeschakeld om het kind op te vangen. Toegevoegd na 1 minuut: ps. Bij gebruik van wapengeweld wordt er in zoverre rekening gehouden met het kind dat het kind er zo mogelijk geen schade van ondervind.

Het kind word net als de ouder gewoon mee genomen naar het bureau. En het is afhankelijk van de thuis situatie of hij of zij door vrienden of familie op gehaald mag worden of dat het linea recta in een gast ouder gezin geplaatst word,of (onder toezicht van jeugdzorg) ergens bij een pleeg gezin of crisis opvang onder gebracht word. En als het kind eigenlijk nog in het autostoeltje hoort te zitten tijdens de rit, dan heeft te politie daar tijdens de arrestatie maling aan. Want in een arrestatie busje zit geen kinder stoeltje.

De ouder zal ook gewoon aangehouden worden. Indien mogelijk wordt er direct geregeld dat het kind naar zijn eigen zorgkader kan. Desnoods met een 2e auto naar bv de moeder of familie brengen. Lukt dat niet dan zal het kind mee gaan naar het bureau. Tot 9 maanden oud mag het kind bij de ouder blijven tot er wel een zorgkader is geregeld. Ouder dan zal er, als het kan, een leuke invulling gegeven worden voor het kind en zal het kind door Jeugdzorg opgehaald worden. Deze heeft adressen waar een kind met spoed geplaatst kan worden. Dat is wel het uiterste als er echt geen opa's, oma's, tantes, ooms enzovoort beschikbaar zijn. En welk kind vind het niet leuk om eens in een politieauto te zitten (ook nadat papa/mama is weggebracht) en een hele rondleiding te krijgen. Vwb de geweldsaanwending zal daarmee terughoudend opgetreden worden. Indien mogelijk zal de ouder bv buiten het zicht van de kinderen geboeid worden voor vervoer of helemaal niet. Het werkt bij ouders die niet mee willen nog wel als argument dat de ouder sowieso mee gaat en hem vragen of hij wel wil dat hij voor de ogen van een jong kind met geweld aangehouden wordt. Voor de politie dagelijkse kost, voor hem eventjes pijn maar voor het kind kan het heel traumatisch zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100